szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Életbe lépett a világ talán legszigorúbb olyan törvénye, amely az álhírek terjedésének igyekszik gátat szabni. A technológiai cégek úgy tartják, a rendelet az igazság elrejtésére is alkalmas.

Tavaly májusban jelentek meg az első hírek Szingapúr egy érdekes törvényéről, amely az álhírterjesztést igyekszik megakadályozni, illetve büntetni mindazokat, akik hamis információkat osztanak meg az interneten, legfőképp a közösségi oldalakon.

Az elmúlt hónapokban számos civilszervezet és technológia cég is tiltakozott a törvény életbe lépése ellen, ugyanis meglátásuk szerint az az igazság elrejtésére is alkalmas. A rendelet a szingapúri kormányzat szerint azért született, mert az álhírek komoly veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra, és megosztottságot szíthatnak az 5,6 millió lakosú országban.

A The Guardian azt írja, a mától élő új jogszabály lehetővé teszi, hogy a hamisnak ítélt posztokhoz a közösségi oldalak helyreigazítást csatoljanak. Ez azonban nem minden, az elmarasztalt cégeket akár 1 millió szingapúri dollárra (ez kb. 212 millió forint) büntethetik, a magánszemélyek esetében pedig 10 év börtön is kiszabható, ha valakit álhírterjesztésen kapnak.

[A 65 év felettiek terjesztik a legtöbb álhírt a Facebookon]

A jogvédők úgy tartják, a törvény arra is alkalmas, hogy rendkívüli hatalmat adjon a szingapúri hatóságoknak, akik így azokat a véleményeket is hamisnak ítélhetik, melyekkel nem értenek egyet. A Facebookot, a Google-t, valamint a Twittert is magába tömörítő Ázsiai Internetkoalíció korábban radikális szabályozásnak nevezte az új törvényt.

A szingapúri belügyminiszter, Kasziviszvanatan Sanmugam egy tavalyi parlamenti vitájában azzal érvelt, hogy a netes óriásvállalatok nem képesek megfékezni az interneten terjedő hamis információkat, ezért saját törvényt hoztak, amely szigorú, de igazságos. Egy közel száz tudósból álló csoport azonban továbbra is kitart korábbi álláspontja mellett: a jogszabály szerintük veszélyeztetheti az akadémiai szabadságot, és szigorú cenzúrát tesz lehetővé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

Utazási szigorításokat tervez az EU – Szijjártó nem vár Brüsszelre

Utazási szigorításokat tervez az EU – Szijjártó nem vár Brüsszelre

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala