szerző:
hvg.hu

Minél idősebb valaki, annál gyakoribb, hogy valótlanságot terjeszt a legnagyobb közösségi oldalon – erre a megállapításra jutottak a New York és a Princeton Egyetem kutatói.

Az, hogy a Facebookon (és persze a többi közösségi oldalon) gyakorta látni valótlanságot tartalmazó cikket, bejegyzéseket, képeket vagy videókat, eddig is ismert volt. Azt azonban csupán sejteni lehetett, kik terjesztik leginkább az álhíreket, de egy nagyobb kutatás most megerősítette: az idősebbek, főként a 65 éven felüliek okolhatók ezért.

A felmérést készítő Princeton és New York Egyetem kutatása szerint ebben a kérdésben a származás vagy a nem egyáltalán nem számít, sőt, a végzettség sem, a kor azonban annál inkább: minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel oszt meg valótlanságokat – írja a The Verge.

©

A kutatók 2016-ban vágtak bele a felmérésbe, amelyhez összesen 3500 amerikai Facebook-használót kérdeztek meg, fiatalokat és időseket egyaránt. Az derült ki, hogy a 65 évnél idősebb facebookozók 11 százaléka oszott már meg kamuhírt, míg a 18-29 év közöttiek csupán 3 százaléka tett közzé ilyesmit a hírfolyamában. A kutatók szerint az idősebbek nem csak elhiszik az álhíreket, igen gyakran is posztolnak ilyen tartalmakat:

a 65 év felettiek például kétszer gyakrabban, mint a 45-65 év közöttiek, és hétszer többet, mint a 18-29 éves korosztály.

Ha van olyan oldal, amelyről úgy gondolja álhír, küldje el Facebook-oldalunknak címzett üzenetben. De előtte azért vessen egy pillantást listánkra, hátha szerepel már rajta.

 Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Visszatér Süsü, a sárkány

Visszatér Süsü, a sárkány

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát