szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Airbus még az idén megkezdi azoknak az A350-900-asoknak a tesztelését, amelyek tele lesznek az utasokat figyelő szenzorokkal. Az Airbus szerint ettől mindenkinek jobb lesz majd az utazása.

Az elmúlt években egyre több olyan kütyü jelent meg a piacon, amely az életünk azon részét is "felokosítja", amire korábban nem is gondoltunk volna. Ilyenek az okos ajtócsengők, az alkalmazások, amelyekkel távolról is figyelhetjük az otthonunk biztonságát, vagy épp azt, hogy hány fok van a házunkban, hogy mire hazaérjünk, épp az ideális hőmérséklet fogadjon bennünket. A jelek szerint az IoT (Internet of Things – dolgok internete) eszközök hamarosan egy új területen is megjelenhetnek: az utasszállító repülőgépeken.

Az Airbus kísérleti projektjében sokféle szenzorokkal szerelik fel a repülőgépet. A tesztbe bevont A350-900-asok fedélzetén így ezekkel az érzékelőkkel is figyelemmel tudják kísérni az utasokat. A szenzorok lényegében mindent nyomon tudnak majd követni a csomagtértől kezdve az üléseken át egészen a "büfékocsiig". Még a mosdóba is terveznek érzékelőket, melyekkel a személyzet azonnal értesül például arról, ha valakinél fogyóban a wc-papír vagy a szappan, így azonnal pótolni tudják azokat.

©

Az információkat a cég Skywise rendszerébe töltik fel, az Airbus szerint azért, hogy később ki tudják elemezni az utasok szokásait.

Hogy mennyire bíznak majd az utasok a szenzorokkal megtűzdelt repülőgépekben, az persze egy másik kérdés. Mindenesetre az biztos, hogy a kezdetekkor talán kényelmetlen lehet majd néhány utas számára a "megfigyelés", de az Airbus állítja, az adatok segítségével jobb, kényelmesebb szolgáltatást tudnak majd biztosítani a légitársaságok fedélzeten.

Ha kíváncsi a replüléssel kapcsolatos újdonságokra, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak