szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az iPhone 11 Pro sem tartozik az olcsó eszközök közé, eltörpül az ára a 7500 dolláros DSLR fényképezőgépé mellett. De vajon ilyen nagy a különbség fotózási képességeikben is?

Egyre jobbak lesznek az okostelefonok kamerái, de vajon elérkezik-e az az idő, amikor kiválthatják a professzionális fényképezőgépeket? Mekkora a különbség közöttük? Erre a kérdésre kereste a választ egy profi fotós, aki két igazán korszerű eszközt küldött a ringbe: összehasonlította a 460 ezer forintos iPhone 11 Pro és a 7500 dolláros (nagyjából 2,2 millió forintos) Canon 1DX Mark II DSLR fényképezőgéppel készített fotókat, és egy hosszabb videóban be is mutatta ezt.

Első ránézésre nehéz különbséget találni a fotók között, azonban a részletek elemzése már más eredményre vezet. A tényekkel nem nagyon lehet vitatkozni, és az tény, hogy az okostelefonokba nem tesznek ugyanolyan méretű érzékelőket, mint a DSLR fényképezőgépekbe, a mobilok lencserendszere is kisebb és kevésbé összetett, mint a tradicionális fotómasináké. Ráadásul sokszor szoftverre van szükség bizonyos hatások (például a bokeh, azaz az előtérben álló személy/objektum kiemelése a háttér elmosódottá tételével) eléréséhez.

Bár a győztes vitathatatlanul (és nem meglepő módon) a 7500 dolláros DSLR kamera, összességében az iPhone 11 Pro fotózási képessége is lenyűgöző, és szép példája annak, hova jutottak el tudásban az okostelefon-kamerák az évek során.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gombapincében termesztett kannabiszt

Gombapincében termesztett kannabiszt

Már az iPhone-ján is elérheti az Nvidia játékszolgáltatását

Már az iPhone-ján is elérheti az Nvidia játékszolgáltatását

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó