szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy újonnan felfedezett androidos kártevő olyan trükkös, hogy a telefon gyári beállításainak visszaállítása is hatástalan vele szemben.

A számítógépre és a telefonra írt vírusok közt is találni olyanokat, melyektől lehetetlen megszabadulni, olyan trükkös kód dolgozik bennük. Egy Androidon nemrég terjedni kezdett kártevő a legrosszabb fajta közé tartozik, ugyanis szinte mindennek ellenáll. Még annak is, ha a telefonon lévő minden adatát törli a mobil tulajdonosa – írta a ZDNet.

A gyári beállítások visszaállítása általában hatásos fegyver a vírusok semlegesítésére, hiszen ilyenkor a fertőzött fájlok is eltűnnek a készülékről. Az xHelper nevű kártevő azonban ezt is képes túlélni. A szakemberek szerint a problémát egy sérülékeny rendszerfájl okozza, így ha a felhasználó törli is az adatait a mobilról, az automatikus frissítéssel letöltött csomagok mellett a vírus is visszakerülhet az eszközre – és kezdődik minden elölről.

Az xHelperrel kapcsolatos egyedüli vigasz, hogy a kártevő nem lop adatot, “csak” reklámokkal bombázza a készülék használóját. A túl gyakran megnyíló ablakok ugyanakkor nem tesznek jót a mobilnak (lassítják működését, gyorsabban merítik az akkumulátorát). A jó hír, hogy a malware az ellenőrizetlen forrású alkalmazásokkal kerülhet a készülékre, vagyis csak akkor sodorhatja magát bajba a felhasználó, ha a Google Play áruházon kívüli helyről tölt le programot.

A kártevő az új jelentések szerint rendkívül gyorsan terjed: a Symantec friss tájékoztatásában már 45 ezer eszközről ír, amelyek mind megfertőződtek az eltávolíthatatlan vírussal. Az xHelper egyelőre leginkább Indiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban okoz gondot, de idővel máshol is megjelenhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak januárban közel 80 ezren haltak meg koronavírus miatt az Egyesült Államokban

Csak januárban közel 80 ezren haltak meg koronavírus miatt az Egyesült Államokban

Koronavírus: 500 alatt az új fertőzöttek száma, 89-en hunytak el

Koronavírus: 500 alatt az új fertőzöttek száma, 89-en hunytak el

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni