szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az About Face nevű eszköz az Adobe legújabb játékszere. Bár még nincs kész, a tudása miatt már most sokakat érdekelhet.

A képmanipuláció nem új “szakma”, hiszen régen is készültek olyan fotók, melyeket módosítottak valahol, de napjainkban mintha több ilyen csalással találkozni. Ezeknek a célja szinte bármi lehet, akár a közönség befolyásolása is. A Photoshop fejlesztője, az Adobe is érzi, mennyire súlyos gondról van szó, ezért egy új eszközt készítettek, amely néhány kattintással képes felfedni a rejtett változtatásokat.

Az About Face nevű újdonságot elsősorban az emberi arcot ábrázoló képeknél lehet használni és a cég MAX konferenciáján be is mutatták, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban. Fontos tudni, hogy nem a Photoshophoz készült új programfunkcióról van szó, az eszköz a szoftvertől függetlenül működik, de kettejük munkája bármikor összehangolható.

A program működése rendkívül egyszerű: a vizsgálni kívánt képet csak be kell húzni a felületére, majd a szoftver azonnal elemezni kezdi azt, és néhány pillanat múlva egyértelműen jelzi, hogy manipulált vagy valódi fotóról van szó. Az About Face hőtérképhez hasonlóan a manipulált részeket is látja, és azt is képes megmutatni, milyen lehet az eredeti kép. Utóbbihoz a mesterséges intelligenciát használja, amely a változtatás pontjai után kutatva megpróbálja visszaalakítani azokat.

©

Az About Face főleg azért hasznos, mert nem egyetlen minta alapján végzi az azonosítást, a fotó gyakorlatilag minden részét felhasználja ehhez. Ráadásul nem csak a bőrrel kapcsolatos változtatásokat képes felismerni, a szájjal, a szemmel, de még az arcformával végzett trükközést is kiszúrja. Ehhez szintén nem sok gondolkodásra van szüksége. (Azt nem tudni, hogy a nem Photoshoppal módosított képekkel hogyan bánik.)

Az About Face egyelőre kísérleti jelleggel üzemel, és mivel jelenleg is fejlesztik, nem tudni, mikor lesz belőle bárki által kipróbálható verzió. A programot a Kaliforniai Egyetemmel együtt fejleszti az Adobe. A munkáról először júniusban lehetett hallani, de akkor még csak terv szintjén beszéltek róla. Úgy tűnik, az elmúlt hónapokban sokat haladt előre a projekt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát

Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát