szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Adobe és a Kaliforniai Egyetem csapata olyan neurális hálót fejlesztettek, amelyik csak egy dologra jó, abban viszont egyre profibb. Kiszúrja, ha a kép valamely részét előzőleg manipulálták.

Egy olyan világban, ahol egy számítógép segítségével bárkiről hihető videós bejelentkezés gyártható, érthető, hogy olyan segítségre is szükség van, amellyel a hamis felvételek leleplezhetők. Egy ilyen projektbe vágott bele az Adobe, az eredmény pedig már most nagyon ígéretesnek tűnik.

A Kaliforniai Egyetemmel együtt fejlesztett eszköz egy különleges mesterséges intelligencia, amely egyrészt érzékeli a képen végrehajtott módosításokat (legyen az akár egy apró, például a száj környékéről eltüntetett bőrhiba), másrészt megmutatja, milyen lehetett a manipuláció előtti állapot.

1. kép: manipulált fotó, 2. kép: a manipuláció érzékelése, 3. kép: javaslat az eredeti állapotra való visszatérésre, 4. kép: az eredeti fotó
©

A neurális hálót a Kaliforniai Egyetem tudósaival együtt készíti az Adobe, mindkét oldal saját szakértelmét adja a projekthez. A találmány még nem tökéletes, ugyanis csak az Adobe saját termékével, a Photoshoppal végzett szerkesztéseket képes kiszűrni, és főleg azokat, amikhez az úgynevezett Face Aware Liquify eszközt használták. A cél, hogy a neurális háló minél több digitális módosítást észrevegyen, minél kevesebb emberi rásegítéssel.

A találmányt mindeközben folyamatosan fejlesztik a szakemberek, és már jelenlegi állapotában is igen jól működik: ha manipulált képeket kell felismernie, 99 százalékos pontossággal dolgozik, míg az emberek csupán 53 százalékban találják el, hogy egy módosított fotót látnak.

Az Adobe korábban is végzett kísérleteket a hamisítványok felismerése terén, de az egész más dolgok, elsősorban az álhírek ellen lehet hatásos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2 milliárd forintért kelhet el a világ egyik legnagyobb és legteljesebb T-rex-csontváza

2 milliárd forintért kelhet el a világ egyik legnagyobb és legteljesebb T-rex-csontváza

Pozitív lett Liu Shaolin Sándor koronavírustesztje

Pozitív lett Liu Shaolin Sándor koronavírustesztje

A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban

A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban