szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Super Guppy 26 tonnányi rakomány megmozgatására képes, a "bepakoláshoz" a törzs közepén kell kinyitni a rakteret. Ezt használta a NASA az Orion szállítására.

Egy hosszú éveken át fejlesztgetett, hatalmas űrkapszula átszállítása egyik helyről a másikra izgalmas feladat és nem kis kihívás, a NASA azonban nem jön zavarba, ha ilyesmit kell csinálni. A szervezetnek van egy – pontosabban kettő – olyan repülőgépe, ami épp az ilyen feladatok elvégzésére való. A Super Guppyt most elő is vették, hogy a Kennedy Űrközpontból Ohióba szállítsa tesztelésre az Orion űrkapszulát.

A tervek szerint az Orion lesz az az eszköz, amellyel az űrhajósok eljuthatnak a Holdra, és később talán a Marsra is. Minderre a 2020-as években kerülhet sor, ám előtte még egy háromhetes küldetésre küldik az űreszközt, amely során eljut a Holdig, majd visszatér a Földre. Ezt megelőzően azonban még a Földön kell vele elvégezni néhány igen fontos tesztet, hogy kiderüljön, egyáltalán bírni fogja-e a világűr jelentette strapát.

Az Oriont ezért pakolták most bele a Super Guppyba, ami hétfőn landolt Ohióban. A középen 200 fokos szögben szétnyitható repülőgépbe befért a hatalmas rakomány – ami nem csoda, a raktérbe ugyanis 26 tonnányi rakományt lehet bepakolni.

©
©
©

A NASA tervei szerint a következő két hónapban az Oriont beteszik a világ legnagyobb vákuumkamrájába, ahol extrém hőmérsékletet kell elviselnie. Mindez azt jelenti, hogy -156-tól egészen (plusz) 148 Celsius-fokig kell bírnia a strapát. Emellett tesztelni fogják a szerkezet elektronikai rendszereit is.

Miután elvégezték a vizsgálatokat, az űrkapszula visszarepül Floridába, ahol az utolsó simításokat is elvégzik rajta, és kijavítják az esetleges hibákat. Ha minden a terv szerint halad, 2021-ben indulhat útnak a szerkezet.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Kémfotón az új Lada Niva, ami olyan, mint egy orosz Toyota RAV4

Kémfotón az új Lada Niva, ami olyan, mint egy orosz Toyota RAV4

A lengyel kormány már nem akar vétózni, Orbán egyedül maradt az EU ellen

A lengyel kormány már nem akar vétózni, Orbán egyedül maradt az EU ellen