szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a kínai tulajdonban lévő TikTok azt állítja, nemzetközi szinten nem cenzúrázza a platformon megjelenő videókat, a jelek szerint nem egészen ez a helyzet.

A kínai ByteDance nevű cég kezében lévő TikTok nem viseli jól, ha a távol-keleti rezsimben található átnevelőtáborokról posztol valaki. Erre utal legalábbis az, hogy a 17 éves Feroza Aziz profilját nemrég felfüggesztette a platform. Mindez azután történt, hogy a lány

sminkes videónak álcázva beszélt arról, hogy milyen körülmények között tartanak fogva több mint egymillió embert a kínai átnevelő táborokban.

A The Washington Post beszámolója szerint a lány a videót valóban azzal kezdte, hogy a szempillagöndörítésről osztott meg tippeket, ám egy ponton a táborokról kezdett el beszélni. A videója azonnal vírusként kezdett el terjedni, megjelent a Twitteren is. A profilját néhány órával később függesztette fel a cég.

Előzmény

Nemrég több száz oldalnyi dokumentum szivárgott ki arról, hogy a kínai kormány egymillió, ujgur, kazah és más nemzetiségi kisebbséghez tartozó embert zárt átnevelő táborokba. Ezeket önkéntesnek és szakmai képzést adónak mondja a távol-keleti rezsim vezetése, valójában azonban szigorú büntetésekkel fegyelmező ideológiai átnevelőközpontokról van szó.

Bár a TikTok kínai kézben van, a cég szerint a politikai tartalmakat – illetve a videókat – csak Kínán belül cenzúrázzák, nemzetközi szinten nincs ilyen "szűrés". A ByteDance szóvivője szerint azonban nem a Kínát ért kritika miatt függesztették fel Aziz fiókját, hanem azért, mert korábban olyan videót tett közzé, amelyben Oszáma bin Láden is látható, ez pedig sérti a felhasználói feltéteket. Vagyis lényegében terrorista tartalmak közzétételével vádolják a lányt.

©

Aziz esete is jól mutatja, hogy a tizenéves generáció tagjai milyen platformon vitatják meg a politikai kérdéseket, és ez a TikTokot is kihívás elé állítja. A céget ugyanis befolyásolhatja a kínai kormányzat, így kérdés, hogyan reagálnak az onnan érkező kérdésekre.

Aziz szerint a TikTok nem adott magyarázatot arra, miért függesztették fel a profilját, az a videó viszont, amire hivatkoznak, nem olyan felütéssel készült, mint amit a TikTok állít. Szerinte az nem komoly volt, csupán sötét humort tartalmazott, s az egykori terroristavezér arca alig egy másodpercre tűnik csak fel benne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját

Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját

500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével

500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás