szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Yale Egyetem csillagászainak sikerült lencsevégre kapniuk az üstököst, amelynek nagyobb a csóvája, mint a Föld átmérője.

Augusztusban a csillagászok egy igen különös dologra figyeltek fel: egy, a Naprandszerünkben mozgó objektumra, amiről a tudósok nem tudták megállapítani, hogy micsoda, csupán azt, hogy valószínűleg a Naprendszeren kívülről érkezhetett hozzánk. Az azóta elvégzett vizsgálatok megállapították, hogy a 2I/Borisov névre keresztelt valami valójában egy üstökös, amiről két fontos dolgot érdemes tudni:

  • ez a második objektum, amely mélyűrből érkezett és észleltük, illetve hogy
  • ez az első üstökös, amely a mélyűrből érkezett és észleltük.

Az amerikai Yale Egyetem csillagászainak most sikerült egy fotót is készíteniük a 2I/Borisovról, így mostantól mindenki számára láthatóvá vált az objektum.

©

A különös fehér ragyogás nem más, mint az üstökös gáz- és porfelhője, valamint a magról leváló részecskék, vagyis a Borisov csóvája. Jelenleg ez van közelebb a Földhöz, ezért is látható ilyen "furcsa szögben" az égitest.

A csóva egyébként hatalmas, a kutatók szerint nagyjából 160 ezer kilométer hosszúságú. A csillagászok szerint az üstökös decemberben és januárban lesz a legközelebb a Földhöz és a Naphoz, majd folyamatosan távolodni fog tőlünk, míg újra ki nem lép a csillagközi térbe.

Ha kíváncsi a csillagászattal kapcsolatos hírekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorra kiszervezi az állami egyetemeket a kormány, most mégis alapít egyet

Sorra kiszervezi az állami egyetemeket a kormány, most mégis alapít egyet

20 év után új videokártyát készített az asztali gépekbe az Intel, de nem használhatja mindenki

20 év után új videokártyát készített az asztali gépekbe az Intel, de nem használhatja mindenki

Meghalt Börcsök Enikő

Meghalt Börcsök Enikő