Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A Google két alapítója, Larry Page és Sergey Brin közös levélben jelentették be, hogy távoznak a Google-birodalom különféle vállalatait összefogó Alphabet éléről.

Larry Page és Sergey Brin együtt írták meg a Google kereső kódját, amely újszerű szemléletével felforgatta az internetet. Együtt vitték sikerre a vállalatot, melynek Page 1998 és 2001 között, majd 2001 és 2015 között vezérigazgatója is volt. Utóbb csak azért adta át a feladatot Sundar Pichainak, mert létrejött egy, a Google különféle szolgáltatásait és leányvállalatait összefogó anyacég, az Alphabet, melynek Page lett a vezérigazgatója, Brin pedig az elnöke.

Ebből, a minden Google-féleséget összefogó vezérigazgatói szerepből vonul most vissza Larry Page, Sergey Brin pedig az elnökséget adja fel – olvasható az alapítók által magyar idő szerint kedden éjjel közzétett levélben. A Google két atyja úgy fogalmaznak:

sosem ragaszkodtak menedzsmentbéli pozíciókhoz, amikor úgy gondolták, jobb ember is akad a vállalat irányítására.

Az Alphabet vezérigazgatója a Google-nél hasonló szerepet betöltő Sundar Pichai lesz. A 42 éves Pichai 2004-ben csatlakozott a Google-höz, ahol Larry Page jobbkezévé vált. 2014 végén már annyi mindent irányított a cégnél, hogy többen valószínűsítették, ő lesz a Google vezérigazgatója. A következő évben ki is nevezték.

©

Az Alphabet vezérigazgatójaként Pichai szabja majd meg a Google mellett a YouTube, a Google Térkép, az Android és minden más, a köztudatban google-sként ismert szolgáltatás fejlesztésének főbb irányvonalait. Page és Brin az igazgatótanács tagjai maradnak.

A Google-birodalmat összefogó Alphabet árbevétel szerint az ötödik legnagyobb technológiai vállalat a világon. A Google pedig most éppen a harmadik legértékesebb márkának számít az Amazon és az Apple után.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harminc évvel ezelőtt egyáltalán nem számoltunk a posztdemokrácia megjelenésével

Harminc évvel ezelőtt egyáltalán nem számoltunk a posztdemokrácia megjelenésével

"Ez több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon"

"Ez több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon"

Orbán: A járványügyi szakemberek mereven ellenzik a korlátozások nagyobb lélegzetű enyhítését

Orbán: A járványügyi szakemberek mereven ellenzik a korlátozások nagyobb lélegzetű enyhítését