szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizennégy kongói család az amerikai bíróságokon keresi igazát, mert állításuk szerint az afrikai országban zajló kobaltbányászat tette tönkre gyermekeik életét. A kobalt nélkülözhetetlen eleme a modern elektronikai eszközöknek, például az okostelefonoknak.

Precedens értékű per kezdődött a napokban a világ vezető technológia cégei, köztük az Apple és a Google ellen, melyet 14 kongói család, illetve az őket képviselő emberi jogi szervezet, az International Rights Advocates indított a kongói kobaltbányákban történt halálos balesetek miatt, melyek során gyermekek vesztették életüket – írja a BBC.

A Kongói Demokratikus Köztársaság rendelkezik a világ legnagyobb kobaltkészleteivel.

A kemény, csillogó, ezüstszürke fémből szinte minden elektronikai eszközben találni, emellett fontos alkotóeleme a modern telefonok lítiumos akkumulátorainak. A kobaltot ugyanakkor a legtöbb helyen még mindig kézzel, és sok esetben gyermekek bányásszák, miközben a munka súlyosan egészségkárosító a szakértők szerint. A kobalt iránti növekvő kereslet miatt a fémet szinte éjjel-nappal bányásszák, sokszor embertelen körülmények között, és semmire nem elegendő (néhány száz forintos) órabérért cserébe.

Az International Rights Advocates most tizennégy család esetét felkarolva több technológia céget is beperelt, mert úgy vélik, a felhasznált kobaltnak köze van az azt kitermelő bányászok sérüléseihez, illetve haláleseteihez. Az alperesek között van a Dell és a Tesla is, mivel a kobaltot nem csak a telefonoknál, az elektromos járműiparban is hasznosítják.

A jogvédők úgy látják, a beperelt cégek nem képesek szabályozni termelési láncukat, mellyel lehetőséget adnak a kizsákmányoló gyermekmunkára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Két nap alatt 48 óvodában és 34 iskolában kellett rendkívüli szünetet bevezetni

Két nap alatt 48 óvodában és 34 iskolában kellett rendkívüli szünetet bevezetni

Mindent felülmúló startról beszél a Sony, még több PlayStation 5 kerül a boltokba év végéig

Mindent felülmúló startról beszél a Sony, még több PlayStation 5 kerül a boltokba év végéig