szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósai olyan algoritmust fejlesztettek ki, amellyel okosabb mesterséges intelligenciát készíthetünk, és akár azt is megérthetjük, miként tekintenek az őket körülvevő világra a kisgyerekek.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai egy olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek, amely állításuk szerint képes az emberhez hasonlóan, intuitív (ösztönös) módon megérteni a fizika törvényeit. Az ADEPT névre keresztelt modell megfigyeli a számára megmutatott videóban megjelenő mozgó tárgyakat, majd képes megjósolni, hogy az adott tárgynak a ráható fizikai erők alapján miként kell viselkednie. Ha ettől eltérő dolog történik – például a tárgy eltűnik vagy teleportál –, a rendszer "meglepődik". Hogy mennyire, azt egy jelszint mutatja.

©

A rendszer alapvetően két részből épül fel. Az egyik folyamatosan vizsgálja az általa látott tárgyat: annak alakját és sebességét is megfigyeli. A kutatók szerint ennek az egyszerűségnek köszönhető az is, hogy az algoritmus nemcsak a már megtanult objektumoknál, hanem bármilyen alakzatnál képes megjósolni annak viselkedését.

A második modul a fizikai rendszer, ami hasonlóan dolgozik a videojátékok fejlesztőihez, akik a valóságot akarják szimulálni a játékukban. Az algoritmus átveszi az adatokat a geometriai modultól, majd modellezi, hogy miként kell viselkednie a fizikai törvényszerűségek alapján. Ha megvan az eredmény, összehasonlítja azt a következő képkockán látható tényleges történéssel. Kiderült, az ADEPT pont annyira lepődik meg egy váratlan eseményen, mint azok a kísérletben résztvevő emberek, akiknek ugyanazt a videót vetítették le.

A fejlesztés az érdekességi faktorát tekintve jóval túlmutat önmagán. Az MIT tudósai szerint az általuk megalkotott rendszer jó alapot képez arra, hogy a jövőben okosabb mesterséges intelligencia készülhessen, sőt, azt is elősegíti, hogy megértsük, a kisgyerekek hogyan értik meg az őket körülvevő világot.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!