szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok nem örülne, ha Kína amerikai elemeket felhasználva tenne szert behozhatatlan előnyre a mesterséges intelligencia terén. Első körben az objektumfelismerésnél hasznos szoftverelemekre vezetnek be exporttilalmat.

Egyelőre úgy tűnik, a 2020-as évben sem arról fog szólni, hogy az Egyesült Államok és Kína kapcsolata enyhülne. Az amerikai kormányzat ugyanis bejelentette: új korlátozásokat vezetnek be a mesterséges intelligencia exportjáben.

A tilalom január 6-án, vagyis a mai napon lép életbe, méghozzá a 2018-ban megalkotott exportfelügyeleti törvény (ECRA) alapján. Az ECRA előírja a kormány számára, hogy vizsgálja meg, miként korlátozhatja azoknak a technológiáknak az exportját, amelyek az Egyesült Államok nemzetbiztonsága szempontjából kiemelten fontosak lehetnek.

©

A mostani tilalom – jegyzi meg a The Verge – ugyanakkor nem minden, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szoftverre vonatkozik. Olyannyira nem, hogy első körben csak azoknak a programoknak a kivitelét korlátozzák, amelyek a – gépi tanuláshoz nélkülözhetetlen – neurális hálózat segítségével fedeznek fel bizonyos objektumokat a térképen, például házakat vagy épp autókat. A korlátozás ezek közül is azokra a szoftverekre lesz érvényes, amelynek van grafikus felhasználói felülete. Az ugyanis nagyban megkönnyíti a használatukat a nem műszaki felhasználók számára.

A Reuters szerint a vállalatoknak engedélyt kell kérniük, ha ilyen szoftvert akarnak exportálni, kivéve, ha a célállomás Kanada.

©

A fent említett szoftverek lényegében a műholdas felvételek feldolgozását gyorsítják meg. A nagy mennyiségű adatot a gépi tanulás segítségével sokkal könnyebben lehet feldolgozni. Megfigyelhetők velük az erdőtüzek, de a nagy kereskedelmi hajók is. És persze a katonai hírszerzés is egyre nagyobb hasznukat veheti. Utóbbi csoportba tartozik például az Egyesült Államok Sentinel nevű fejlesztése, amely a katonai csapatok vagy rakéták mozgását figyeli, és jelezheti, ha egy bizonyos területet érdemes lenne alaposabban megvizsgálni.

Hogy milyen hatása lesz a tilalomnak, azt egyelőre nem tudni, de könnyen lehet, hogy Kína simán megkerüli a tiltást. A fejlesztésekhez tartozó kutatások ugyanis szabadon elérhetők, így azt felhasználva könnyen fejleszthetnek maguknak hasonló technológiát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy változás a Google Térképnél: már sima mobillal is készíthetők utcaképek

Nagy változás a Google Térképnél: már sima mobillal is készíthetők utcaképek

Szomorúan kezdődik 2021 is: közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Szomorúan kezdődik 2021 is: közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Szamizdat, balfácán, letiltás – furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira

Szamizdat, balfácán, letiltás – furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira