szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbra sem tudni, mikorra sikerül megfékezni a szeptember óta tomboló ausztrál bozóttüzet, de az biztos, hogy a füstje már Dél-Amerikát is elérte.

Nem túlzás azt állítani, hogy történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját szenvedi el épp Ausztrália. A kontinensen szeptember óta tombol a bozóttűz, amely már Magyarországnál is nagyobb területen pusztított eddig, és ami még most is megállíthatatlannak tűnik. A következményei viszont nemcsak Ausztráliát érintik.

A japán Himawari-8 műhold 35 ezer kilométeres magasságból készített felvételeket a bozóttűzből származó füstről, amely délkelet felé indult el, és már elérte a 2000 kilométerrel odébb lévő Új-Zélandot is.

Ott sem állt meg, a Csendes-óceán felé vette az irányt. Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal által közreadott, a GOES-16 műhold által készített képekből kiderül, a füst már eljutott Dél-Amerikáig: Chilében és Argentínában is megjelent.

Ez azt jelenti, hogy már több mint 11 ezer kilométert megtett a füst, és ha kedvez neki a széljárás, az Atlanti-óceánt is elérheti.

Persze nemcsak a füst az egyetlen probléma. A korom lényegében csapadékként viselkedik, bármerre viszi a szél, ami miatt már Új-Zéland gleccsereit is barna réteg fedi le. Mindez azért is baj, mert emiatt több hőt vesznek majd fel, és felgyorsul az olvadásuk.

Hogy mikor lesz vége az ausztrál rémálomnak, egyelőre nem tudni. Az viszont már most biztos, hogy a katasztrófa nemcsak a kontinensre, az egész bolygóra hatással lesz.

Ha szeretne tudni a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!