szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a Netflix összességében nem mondható drága szolgáltatásnak, van olyan piac (például az indiai), ahol nagy a helyi konkurencia. Kénytelen volt itt árat csökkenteni, s most ezt a stratégiát akarják kiterjeszteni más piacokra is.

Bár a videostreaming-fogyasztásra elsősorban laptopok vagy televíziók valók, immár van egy új nemzedék, amely akár a mobilját is szívesen használja erre a célra. Vegyük még ehhez hozzá, hogy bár a Netflix nem drága szolgáltatás, azonban a fejlődő országokban azonos áron vagy olcsóbban lehet elérni a helyi platformokat, így azután semmi meglepőt sem lehetett találni abban, hogy tavaly júliustól igen olcsón kínál mobilos előfizetést a Netflix Indiában (ahol nem mellesleg a félmilliárdhoz közeli számú okostelefon-használó van). Ez havi 3 dollárt (azaz nagyjából 900 forintot) jelent, sőt ebből még kedvezmény is jár a hosszabb távra előfizetőknek. Októberben hasonló előfizetést indított a Netflix Malajziában, ott 4 dolláros áron.

Hogy mennyire jött be ez a stratégia a Netflixnek, azt nem tudni, ugyanis a vállalat nem osztott meg ezzel kapcsolatos adatokat, viszont minden jel arra utal, hogy mindez hatékony módja lehet új előfizetők szerzésének, akik később akár át is térhetnek a televíziós változatra. Greg Peters, a Netflix termékvezetője októberben mindenesetre azt nyilatkozta az elemzőknek, hogy az indiai stratégiájuk végül „jobb teljesítményt nyújtott, mint amire a tesztek után számítottak”.

Most úgy hírlik, hogy a Netflix várhatóan kiterjeszti más piacokra is a mobilokra vonatkozó előfizetését, azonban itt a nagy kérdés (amire egyelőre még homályos a válasz), hogy mely országok jönnének szóba. Nem valószínű, hogy fejlett országokról lenne szó (az ottani felhasználók pénztárcájához mérten nem drága a szolgáltatás), sokkal valószínűbb, hogy más feltörekvő piacokra terjesztené ki ezt az előfizetést a Netflix.

Ha értesülni szeretne a Netflix lépéseiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!