szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyiptomban zajló ásatások értelmét jól mutatja, hogy a sokadik felfedezés után is újabb "kincsekre" bukkannak a kutatók.

Szarkofágokkal teli 16 ókori sírra bukkantak régészek egy háromezer éves temetkezési hely feltárásakor a Kairótól 300 kilométerre délre fekvő Minja város közelében lévő Tuna al-Gabal régészeti lelőhelyen.

A sírokat a késő fáraókorban, Kr.e. 664 és 399 között uralkodó három dinasztiához kötik az egyiptomi szakemberek. A sírokban mészkőből készült 20 szarkofágot, öt fakoporsót, több száz amulettet és tízezer kék temetkezési szobrot, a halottakat kísérő úgynevezett usébti figurákat találtak.

Az ilyen gazdag tartalmú sírokat az évszázadok során általában kirabolták, ám ezek a sírok jó állapotban vannak, és a kőszarkofágok szépen csiszoltak – hangsúlyozta a leletek bemutatásakor Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács főtitkára, a feltárást végző régészcsoport vezetője.

Vaziri elmondta, hogy a sírokat egyiptomi isteneknek, köztük Thotnak, az írás, a bölcsesség és a tudomány istenének ajánlották.

Egy másik szarkofágot, amelynek tetején egy sólyom van, Hórusznak, a sólyomként vagy embertesttel és sólyomfejjel ábrázolt istennek ajánlották, aki Ozirisz és Ízisz fia volt.

Háled al-Anini egyiptomi idegenforgalmi és örökségvédelmi miniszter elmondta, hogy Minja tartományban 2018 óta számos ókori régészeti leletre bukkantak, köztük múmiákra és szarkofágokkal teli temetkezési helyekre. "Minját fel kel tenni az egyiptomi idegenforgalom térképére páratlan régészeti lelőhelyei miatt" – hangsúlyozta.

A régészek korábban egy szokatlanul nagy állat múmiájára bukkantak Szakkarában. Egy másik tudóscsapat ugyanitt több száz mumifikált állatot hozott a felszínre, ezekről képeket is kiadtak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Találtak egy mini szfinxet, de volt valami furcsa vele

Kis méretű szfinxet találtak egyiptomi régészek a dél-egyiptomi Minja tartományban, Tuna al-Dzsabal nekropoliszban - közölte a kairói régészeti minisztérium, amely szerint szokatlan hely ez egy szfinxnek.

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is

Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

Feleannyi iskolában van korlátozás, mint a második hullám tetőzésekor

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen