szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január 1-je óta jelentős mértékben visszaesett a nitrogén-dioxid-kibocsátás Olaszországban.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Március elején egy, a NASA által készített műholdkép járta be a világsajtót. A felvétel a koronavírus hatását mutatta Kínában: azt, hogy milyen drasztikus mértékben csökkent a légszennyezettség – egész pontosan a nitrogén-dioxid kibocsátása – az országban, főleg Hupej tartományban.

Most egy hasonló készült Olaszországról is.

Az Európai Űrügynökség pénteken tette közzé a Sentinel-5P műhold által készített felvételeket, amelyeken jól látható, hogyan csökkent a kibocsátott nitrogén-dioxid kibocsátása a koronavírus-járvány által keményen sújtott országban.

Az ESA tájékoztatása szerint a fenti felvétel a 2020. január 1. és március 11-e közti időtartamot mutatja be, 10 napos léptetésben. Claus Zehner, a légszennyezettséget monitorozó műhold küldetéséért felelős szakember szerint a változás jelentős mértékű volt az elmúlt hetekben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!