szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A grafénnal bélelt maszk 48 óráig védi viselőjét a különféle kórokozók ellen.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Grafén szűrőanyaggal rendelkező arcmaszkot fejlesztett ki kínai kutatók. A maszkot 48 órás használatra tervezték – közölte a kínai Repülőmotor-kutató Intézet (AECC) kedden.

Az AECC pekingi aeronautikai anyagkutató intézetének (BIAM) munkatársai grafén-polipropilén réteget helyeztek az arcmaszk úgynevezett nem szőtt textil alapanyagára. A grafén kétdimenziós, vagyis egyetlen atom vastagságú nanoanyag. Ezzel az új réteggel az arcmaszk antibakteriális tulajdonsága, légáteresztő képessége és tartóssága is javult. Az újfajta maszk a grafén "nanokését" felhasználva pusztítja el a baktériumok sejtfalát.

A hagyományos, nem szőtt textilből készült maszkokkal szemben az új grafénréteges arcvédő egy irányban áteresztő, ezért kényelmesebb a viselése, ráadásul több mint 48 órán át használható. Sokkal hosszabb ideig, mint a hagyományos, nem szőtt polipropiléből készült arcvédők. A grafén mellett szól az is, hogy kitűnő optikai, elektromos és mechanikai tulajdonságai vannak, széles körű antibakteriális és antivirális képességekkel rendelkezik, előállítása egyszerű.

Az AECC BIAM kifejlesztette a baktériumálló grafénes nem szőtt textil anyag, valamint a grafénmaszk kísérleti gyártási technológiáját is.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!