szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szép új világ: a mai gyerekeknek az elkerülhetetlennek tűnő klímakatasztrófa miatt vannak rémálmaik – derítette ki egy kutatás.

Kétezer, nyolc és tizenhat év közötti, brit gyereket vontak be a BBC Newsround és a Savanta-ComRes közös kutatásába, amelynek az volt a célja, hogy felmérje, hogyan érinti a fiatalabb generációt a manapság oly gyakran szóba kerülő éghajlatváltozás, milyen hatását érzik a jövőjükre.

©

Kiderült, hogy ezek a gyerekek már nem a mumusoktól, zsákos emberektől félnek, hanem sokkal inkább attól, milyen következményei lesznek bolygónk melegedésének. Minden ötödik gyereknek rémálmai vannak a környezeti változások miatt, és 17 százalékuknál még az étkezési és alvási szokásaikat is befolyásolja az aggodalom.

Nyolcvan százalékuk igen fontosnak érzi ezt a kérdést, azonban csak minden második megkérdezett hiszi azt, hogy a felnőttek képesek lesznek majd megoldani hosszú távon a problémát. A felmérésben résztvevők 73 százaléka állandóan aggódik a bolygó jelenlegi állapota miatt, 22 százalék közülük pedig „nagyon aggódik”. A megkérdezettek 58 százaléka igen borúlátó abból a szempontból, hogy milyen hatással lesz az éghajlatváltozás a jövőre.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság tisztában van a gyermekekben jelentkező növekvő „öko-szorongással”, de véleményük szerint több kutatásra lenne szükség annak megállapításához, hogy ez mennyire mély és milyen gyakori.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!