szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hordószerű Medibottal helyettesítenék azokat az egészségügyi dolgozókat, akik fertőzötteket ápolnak. A szerkezet kijelzőt is kapott, hogy a páciens kommunikálni tudjon az orvossal.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nagyjából 1,1 millió forintnak megfelelő ringgitből építették meg malajziai tudósok azt a robotot, amely reményeik szerint helyettesíteni tudja majd a hús-vér ápolókat a koronavírusos páciensek kezelésénél.

A Jakarta Post híre szerint a hordószerű, mintegy 1,5 méter magas Medibot kamerával és kijelzővel is rendelkezik, hogy a betegek úgy kommunikálhassanak orvosaikkal, hogy közben látják és hallják is őket. A kar nélküli robotra egy szenzor is került, amely képes megmérni a fertőzött testhőjét.

A tervezők egyike, Zulkifli Zainal Abidin azt mondta, a robot az egészségügyi dolgozók védelme érdekében készült. A tudós azt is megosztotta, hogy a szerkezetet egy malajziai kórházban fogják tesztelni, de egyelőre nem koronavírusos betegekhez küldik ki. Ha azonban a próbaidőszak beválik, a kormány kezében lesz a döntés, hogy élesben is bevetik-e.

[Zseniális megoldás: robotként vehettek részt a diákok egy japán egyetem diplomaosztóján]

Malajziát szintén nagyon komolyan sújtja a járvány. A fertőzött száma 4683-nál jár, a betegség eddig 76 halálos áldozatot követelt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sinopharm-vakcinát kért Pekingtől Prága

Sinopharm-vakcinát kért Pekingtől Prága

Több mint 2500 szakdolgozó mondott búcsút az állami egészségügynek

Több mint 2500 szakdolgozó mondott búcsút az állami egészségügynek

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni