szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A laborban jelenleg azt lehet összehasonlítani, hogy egy minősített maszk szűrőanyagához képest mire alkalmas egy minősítésre váró vagy használat után fertőtlenített és így újrahasznosított maszk szűrőanyaga.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egyéni légzésvédő eszközök, arcvédő pajzsok műszaki vizsgálatára alkalmas laboratórium jött létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére.

Az egyéni légzésvédő maszkok legfontosabb tulajdonsága, hogy milyen mértékben képesek megszűrni a környezetben található apró részecskéket, amelyekhez hozzátapadva a kórokozók a légzés során a szervezetbe juthatnak. A BME saját szakembereire és a rendelkezésére álló infrastruktúrára építve alakított ki egy laboratóriumot, amihez gyorsított eljárásban szereztek és üzemeltettek be egy részecskeszámláló berendezést.

©

A laborban jelenleg azt lehet vizsgálni, hogy egy minősített maszk szűrőanyagához képest mire alkalmas egy minősítésre váró vagy használat után fertőtlenített és így újrahasznosított maszk szűrőanyaga. Már megkezdődött a mérési képességek bővítése, és elindult a BME kijelölt vizsgálólaboratóriummá nyilvánításának jogi előkészítése a veszélyhelyzet idejére.

Az új labor lehetővé teszi a légzésvédő eszközök gyors hazai bevizsgálását, és így mielőbbi felhasználásukat az egészségügyi védekezésben – közölte György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

György arról is beszélt, hogy a veszélyhelyzet megmutatta, Magyarországnak ki kell építenie az országhatárokon belül eddig hiányzó saját kapacitásokat a gyártásban és kutatás-fejlesztésben is. Ahol a szükséges szakértelem és technológia rendelkezésre áll, ott érdemes ösztönözni az átállást az önellátásra.

©

Ahogy megírtuk, Magyarországra több millió maszk érkezett már Kínából a koronavírus elleni védekezéshez, az operatív törzs közlése szerint az egészségügyi dolgozók kaptak belőlük. Ugyanakkor számos ország jelezte már, hogy a tőlük rendelt szállítmányok minősége finoman szólva is hagyott maga után kívánnivalót. A hollandok 600 ezer maszkot hívtak vissza, a finnek 2,3 millió maszkot minősítettek használhatatlannak, a spanyolok 50 ezer kínai koronavírustesztet dobtak a kukába, de még a csehek is arra panaszkodtak, hogy a hozzájuk érkezett 300 ezer teszt harmada volt hibás. A magyar hatóságok eddig nem voltak hajlandóak elárulni, Magyarországon történt-e ilyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Összevesztek azon, ki hozza a vodkát, késelés lett a vége

Összevesztek azon, ki hozza a vodkát, késelés lett a vége

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról