szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt évtizedek egyre komoly problémájává vált, hogy a természetbe bekerülő antibiotikumok miatt egyre ellenállóbb baktériumok fejlődnek ki. A kínai tudósok viszont kidolgoztak egy eljárást, ami segíthet kitakarítani a környezetet.

Az antibiotikum-maradványok olyan újfajta vízszennyező anyagok, amelyek antibiotikum-rezisztenciát eredményezhetnek, komoly fenyegetést jelentve a környezetre és az emberi egészségre egyaránt. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) még 2019-ben készített egy felmérést a témával kapcsolatban, és az eredmény igen szomorú lett: a helyzet mostanra annyira elfajult, hogy lényegében 15 percenként hal meg valaki az antibiotikumok hatására kifejlődött szuperbaktériumok miatt.

A Kínai Tudományos Akadémia Hofeji Természettudományi Intézetének kutatói hidrotermális szintézissel állították elő a nanoanyagot, amely abszorbensként működve eltávolítja a vízből a norfloxacin nevű hatóanyagot.

A kifejlesztett anyag magas adszorpciós kapacitással bír – vagyis képes megkötni a vízben lévő antibiotikum-maradványokat – és újrahasznosítható. Ennek köszönhetően másodlagos szennyezés nélkül távolítja el az antibiotikum-származékokat, ami komoly előrelépés lenne afelé, hogy megtisztítsuk a környezetet az azt igen nagy mértékben terhelő gyógyszertől. A szakemberek az Applied Surface Science című folyóiratban publikálták az eredményeiket, ám azt egyelőre nem tudni, mikortól lehetne bevetni a technológiát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!