szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Folyamatosan bővül az antibiotikumnak ellenálló baktériumok listája. Egy veszélyesebb típus önmaga közel 13 ezer ember halálát okozza csak az Egyesült Államokban évente. Európában sem jobb a helyzet.

Tizenöt percenként végeznek valakivel a legkeményebb antibiotikumos kezelésnek is ellenálló szuperbaktériumok az Egyesült Államokban az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb jelentése szerint, amelyet a CNN is bemutatott. Egy tavaly ősszel nyilvánosságra hozott adatsor szerint Európában évente 33 ezren halnak meg hasonló okok miatt, ez a 15-16 perces átlag majdnem megfelel az amerikainak.

A CDC által nyilvánosságra hozott adatok alapján évente 2,8 millió amerikai fertőződik meg a szuperbaktériumok miatt, és közülük 35 ezren bele is halnak a kórokozók okozta betegségbe. Az amerikai járványügy jelentéséből az is kiderül, hogy bizonyos szuperbaktériumok megtanítják társaiknak, hogyan hatástalanítsák az antibiotikumokat.

A CDC utoljára 6 éve adott ki jelentést a szuperbaktériumokról, melyek száma nem meglepő mód bővült ez idő alatt. A jelentésben öt azonnali megoldást igénylő és tizenegy komolyabb veszélyt jelentő szerepel. Kettő helyzete aggasztó, négy pedig úgynevezett megfigyelési státuszt kapott.

A veszélyesebb kategóriákhoz sorolták a Clostridioides difficile (C. diff) nevű baktériumot, amely mindössze egy hét alatt végzett egy 56 éves amerikai óvónővel. Peggy Lillis antibiotikumos kúrán is átesett, de hiába, a kezelés hatástalan volt a kórokozóval szemben. A C. diff az amerikai járványügy listájának egyik legveszélyesebbnek tartott szereplője, évente 12 800 ember halálát okozza.

A C. diff kimondottan antibiotikum-kúrák után lendül támadásba, ezek a szerek ugyanis a jó baktériumokkal is képesek végezni, így alig van valami, ami védené a szervezetet.

A CDC azt is kiemelte jelentésében, hogy a szuperbaktériumok melegágyának tartott kórházakban mára sikerült csökkenteni a fertőzések számát, ám beszédes, hogy a ma ismert szuperbaktériumok nem kizárólag az egészségügyi intézményekben támadnak, gyakorlatilag bárhol előfordulhatnak.

Egy korábbi kutatás eredménye szerint Ausztráliában például már némelyik sirály is szuperbaktériumokat hordoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!