szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A berendezéseket a hongkongi reptéren helyezték működésbe, hogy még a beszállás előtt fertőtleníteni tudják magukat az emberek. A projekt egyelőre kísérleti jelleggel fut, de könnyen lehet, hogy a későbbiekben általánossá válik.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Negyven másodperc alatt fertőtleníti az utas teljes ruházatát és bőrét az a különleges kabin, amelyet a hongkongi reptéren kezdtek tesztelni. A CLeanTech cég fejlesztése olyan anyaggal fújja le a ruházatot, amely az azon megtapadt minden vírust és baktériumot elpusztít.

A fejlesztésről szintén író AIRportal.hu szerint a kabinokban alacsonyabb légnyomás uralkodik, hogy a kórokozók ne tudjanak kijutni onnan. A belsejüket pedig antimikrobiális bevonatokkal látták el, hogy a baktériumok ne telepedhessenek meg odabent. A fertőtlenítőt csak a ruházatra spricceli rá a kabin, az utas arcára nem.

A berendezést egyelőre kísérleti jelleggel működtetik.

A reptereken elhelyezetett különleges eszközök egyik érdekesebbje lehet az a falra rakható szenzor is, amellyel előbb robbanószerek, majd vírusok után kutatna az Airbus.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

"Nem hiszem el, 20 éves vagyok!" – kisebb sokkot kapott a Rengeteg színésze, mikor kiderült, hogy megnyerte az Ezüst Medvét

"Nem hiszem el, 20 éves vagyok!" – kisebb sokkot kapott a Rengeteg színésze, mikor kiderült, hogy megnyerte az Ezüst Medvét

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják