szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Svájci kutatók nemrég úgynevezett irizáló édességet mutattak be, amelyet most egy sütni-főzni szerető embernek is sikerült előállítania.

A diffrakciónak nevezett eljárás segítségével lényegében színváltoztatós csokoládét sikerült készítenie egy Samy Kamkar nevű férfinak. A sütni-főzni szerető, egyébként informatikusként dolgozó Kamkar a nyalánkság elkészítéséhez nem használt adalékanyagot és nem is vonta be semmivel a különleges csokit.

A férfit elmondása szerint zürichi kutatók ugyanilyen eredménye inspirálta, akik néhány hónapja szintén irizáló édességet gyártottak. A kutatók sem alkalmaztak speciális receptet. A változó színeket egy különleges minta segítségével helyezték a csokikockákra, amely a fény megtörésével láthatóvá tesz bizonyos színeket az édesség felületén.

Kamkar a New York Times cikke szerint először cukorkán akarta elérni ezt az eredményt, de rájött, hogy az túl egyszerű lenne. Az édesség kitalálója szerint nyugodt szívvel fogyasztható, az íze semmiben sem tér el a rendes csokiktól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!