szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai haditengerészet már teszteli azt az új taktikai fegyvert, amely a rakétáknál is gyorsabban képes nagy rombolásra.

Az amerikai haditengerészet egy csatahajója, a USS Portland olyan nagyteljesítményű lézerfegyvert tesztelt a napokban, amely egy kisebb, már levegőben lévő repülőt is képes volt megsemmisíteni – jelentette a CNN.

A csatahajó lehorgonyzott állapotban lőtte ki a szóbeszédek szerint mintegy 150 kilowattos lézernyalábot, amely legalább ötször erősebb a hadsereg egy másik, ugyanilyen elven működő fegyverénél. (A USS Preble nevű amerikai hajón is van lézer, de az “csak” 60 kilowattos.)

Többen tudni vélik, hogy a sugárral elsősorban a csatahajók közelébe merészkedő, ellenséges drónok és felderítő egységekre lődöznének a katonák. A lézer ugyanis egyenes irányú és fénysebességgel halad, vagyis a rombolás gyorsabban véghez vihető, mint egy rakéta esetében. A lézerfegyverek használatakor ráadásul a szélirányt sem kell számításba venni.

A South China Morning Post egy korábbi jelentése szerint a kínai haderő is lézerfegyverekkel kísérletezik, ők azonban nem hajókra, hanem vadászgépeikre szerelnék azokat. Az ázsiai hírforrások szerint az ottani lézerfegyvereket a bejövő rakéták elhárítására, illetve a más repülőkkel való közelharchoz használnák.

Az oroszoknál 2018 óta működik a Pereszvet nevű lézerfegyver-rendszer, amelyről maga Vlagyimir Putyin orosz államfő is elismerően szólt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!