szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google folyamatosan tökéletesíti keresőmotorja működését, hogy a felhasználók minél relevánsabb találatokat kapjanak. Ehhez kapcsolódóan készítettek el egy "új" funkciót is, amely láthatóbb módon jelzi a keresett információt.

A Google is tudja, hogy keresője nem tökéletes, hiszen vannak helyzetek, illetve kifejezések, amelyekre csak nehezen bukkan rá. Ha pedig sikerül is, nem biztos, hogy a felkínált weblap tartalmazza a keresett információt. Ez akkor tud igazán kényelmetlen lenni, amikor annyi mindent kell átnézni az oldalon, hogy az ember végül feladja, és máshol próbálkozik a kereséssel.

A Google ez utóbbi problémát igyekszik megszüntetni egy remek funkcióval, amely látványosan, sárgával kihúzva mutatja a keresés eredményét. A fejlesztés egész lényege is ebben áll: ne kelljen átolvasni egy teljes portált, ha valaki egy konkrét dátumra, névre kíváncsi, ha a keresett kifejezés már az első bekezdésben megtalálható. Amit ezért aztán ki is emel a többi közül a böngésző. Így:

©

A funkció a kiemelt részletekhez (Featured Snippets) kapcsolódik, amely egy már létező fejlesztés. Ez arra jó, hogy gyors áttekintést adjon a Google találati listájában szereplő weboldalak tartalmáról. Ha erre rákattint valaki, a kiemelős funkció azonnal a keresett információhoz navigálja a felhasználót. Akkor is, ha ez az adat az oldal közepén, vagy a legvégén helyezkedik el.

Így néz ki a kiemelt részlet nevű funkció a keresőben
©

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a funkció nem teljesen új fejlesztés. A Google ugyanis évek óta tökéletesíti (az AMP, vagyis a gyorsított mobiloldalakon már 2018-ban aktiválták), de a legtöbb webhelyen csak most, ezekben a napokban élesítették. A The Verge ugyanakkor hozzáteszi, hogy egyelőre nem minden lapon működik, és persze nem is minden böngészőből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!