szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Széleskörű kontaktkövető megoldással akadályozná meg Szingapúr, hogy újabb koronavírus-járvány alakuljon ki az ázsiai városállamban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A szingapúri kormány az ázsiai városállam minden lakóját olyan víruskövetővel látná el, amely tudná, ha egy állampolgár fertőzött személlyel került kapcsolatba. A Reuters cikke szerint a kiosztandó készülékek hordható okoseszközök, melyekből 5,7 millió darabot gyártat le Szingapúr kormánya.

A politikusok szerint így minden lakónak jutna egy.

A készülékeket a csuklón, illetve akár nyakban is lehetne hordani, de elvileg akkor is működne, ha valaki csak a táskájában vinné magával. Az eszközök mobiltelefonoktól függetlenül üzemeltethetők, a használatukhoz semmit, még alkalmazást sem kellene telepíteni. Bár Szingapúr most is a technológia segítségével küzd a járvány ellen, ez egyelőre kevés sikerrel zajlik: több helyen az okosmegoldások ellenére is berobbant a fertőzöttek száma.

Egy víruskövető eszköz azonban más kategória. Kiberbiztonsági szakemberek szerint ezek ugyanis arra is alkalmassá tehetők, hogy folyamatosan nyomon kövessék, merre járnak a városlakók. A szingapúri honatyák szerint ők ilyen ellenőrzésre nem használnák a karpereceket, nem is tudnák, mert nem kerül bele olyan komponens, amely meghatározhatná az egyén geolokációs pozícióját. Az adatokról azt mondták: azok eleve titkosított formában kerülnének egy szerverre, és 25 nap után automatikusan törlődnének.

Sokan persze ettől függetlenül is ódzkodnak az ötlettől, több tízezren pedig már a kormánynak szánt petíciót nyújtottak be, hogy vessék el a városlakók megbillogozását. Az egyébként még nem világos, mi történne akkor, ha valaki nem viselné a kütyüt, és azt sem közölték még, hogy a karperecet mindenhol vagy csak bizonyos helyszíneken kellene maguknál tartaniuk az embereknek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Projektorként és hangszóróként is használható az Asus ügyes kis újdonsága

Projektorként és hangszóróként is használható az Asus ügyes kis újdonsága

Belebukhat a mongol kormány egy koronavírusos kismama méltatlan kezelésébe

Belebukhat a mongol kormány egy koronavírusos kismama méltatlan kezelésébe

Közmunkára ítéltek egy zuglói önkormányzati képviselőt

Közmunkára ítéltek egy zuglói önkormányzati képviselőt