szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már napok óta 30 fokos kánikula tombol Kelet-Szibériában.

Új melegrekord született szombaton az északi félteke egyik leghidegebb pontján, a szibériai Verhojanszkban - olvasható az Időkép oldalán.

Kelet-Szibériában - az északi sarkkör környékén - már napok óta 30 fokos kánikula tombol. Szombaton viszont 38 fokot mértek, ami egész Szibériában rekordnak számít, de az északi sarkkörön belül sem mértek még ilyen magas hőmérsékletet.

A mostani csúcshőmérséklet ráadásul majdnem 18 fokkal haladja meg a júniusi maximum átlagot (ami eddig 19,9 fok volt).

Eddig Verhojanszk főleg a kemény teleiről volt ismert, itt mérték az északi féltekén a legalacsonyabb hőmérsékletet is (-67,8 fokot).

A GFS szombat délutánra vonatkozó 2 méteres hőmérsékleti anomália térképén az átlagosnál jóval melegebb terület.
©

Az újabb rekordnak köszönhetően egy másik csúcs is megdőlt: még sosem volt ilyen óriási - 105,8 fokos - a legnagyobb ingadozás a két szélsőséges érték (abszolút minimum, illeve maximum hőmérséklet) között a Föld egy adott pontján.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!