szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új lencsetechnológia segítségével olyan VR-eszközt készített a Facebook, amely csak alig nagyobb egy napszemüvegnél.

A ma kapható VR-eszközök, vagyis a virtuális világba való bejutást segítő készülékek egyik hátránya, hogy kényelmetlenné válhatnak, ha hosszabb időn át viselik őket a felhasználók. Ez abból adódik, hogy a termékek inkább nevezhetőnek sisaknak, mint szemüvegnek, így aztán a súlyuk sem kevés.

A Facebook évek óta készít ilyen eszközöket az Oculus segítségével, miközben arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogyan tudnák úgy csökkenteni a hardverek méretét, hogy a megjelenített kép továbbra is élvezhető maradjon. A munka, úgy tűnik, beérni látszik, a cég ugyanis előállt egy prototípussal, ami végeredményben alig nagyobb egy napszemüvegnél:

©

A fejlesztés fő érdekessége a lencsetechnológia, az ugyanis holografikus alapú. Azért is nagy szó mindez, mert az így megjelenített fényt nem egy vaskos üveg segítségével irányítja az eszköz, a munkát egy filmréteg végzi el – ez pedig a vékonyságából adódóan nem is igényel akkora helyet a műszerben, mint az üvegszerű optika.

A kép optimális megjelenítéséhez persze így is elengedhetetlen, hogy a fóliát úgy helyezzék el, hogy az megfelelő távolságban legyen a kijelzőtől. Ennek elsősorban a képre való fókuszálásban van nagy szerepe. Hogy mindez jól működjön, a Facebook az úgynevezett polarizációs terelést veszi igénybe, amely lényegében csökkenti a fókusz eléréséhez szükséges teret.

Erre a technológiára építve a Facebook Reality Labs (FRL) össze is rakott egy prototípust, benne a vékonyabb optikai megoldással. A fejlesztés előnye, hogy a kijelző teljes vastagsága nagyjából 9 milliméterre rúg – kb. akkorára, mint egy normál okostelefoné. Az sem mellékes, hogy az újfajta Facebook-termék mindösszesen 10 grammot nyom.

©

Az újdonság sajnos még nincs kész, egyelőre ugyanis csak a fekete és a zöld színeket képes megjeleníteni, de a kutatás végső célja a színes, vagyis a teljes élményű változat piacra dobása. A Facebook szerint a termék késznek nyilvánított verziója nagyjából úgy jeleníti majd meg a színeket, ahogy az emberi szem látja azokat, és a képen most még felbukkanó pixelek is eltűnnek majd. Erre azonban még biztosan várni kell pár évet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!