szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Látványos kísérletben mutatták be amerikai kutatók, hogy az egyes arcmaszkok mennyire hatékonyak a fertőzések elleni harcban. Az eredmény több szempontból is érdekes.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Ha arcmaszkot viselünk egy járvány idején, nagyban csökkenthető annak az esélye, hogy mi is elkapunk valamilyen kórságot. E gyakorlatot betartva pedig másokat is védhetünk - ezt alighanem mindenki tudja, sokan azonban mégsem hisznek a szakembereknek.

Részben ezért végzett el egy érdekes kísérletet a Floridai Atlanti Egyetem (FAU), melyben egy próbababa, egy ködkamra, lézerfény, továbbá mesterségesen előállított köpet (azaz a tüsszentéskor/köhögéskor keletkezett mikrocseppek segítségével) igyekeztek bemutatni, mennyit is ér egy jó arcmaszk.

A LiveScience oldalán is bemutatott kísérlet eredménye sokatmondó: gyakorlatilag minden arcmaszk képes lecsökkenteni azt a távolságot, amennyit a köpet “utazhat”, ha kikerül az ember szájából. A maszkok anyagát nézve viszont komoly eltérés mutatkozik a megtett távolságok közt.

A szakemberek azt találták, hogy a maszk nélkül tüsszentő/köhögő embertől akár 3,7 méterre is eltávolodhat a váladék. Az egyszerű fejkendők szintén nem túl hatékonyak: ha ilyenben köhög/tüsszent valaki, a nagyobb részt láthatatlan cseppek

1 métert is megtehetnek.

A pamut, többrétegű szájmaszkok ezzel szemben nagyon jól védenek, a köpet általában csak néhány centire jut el. A pormaszkok is hatásosnak tűnnek, a cseppek itt mindössze 20 centiméterig jutottak a köhögő baba fejétől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A spanyol kormány üzeni: a fiatalok hordjanak maszkot, mert miattuk halnak meg az idősek

A spanyol kormány üzeni: a fiatalok hordjanak maszkot, mert miattuk halnak meg az idősek

Koronavírus: 24 új fertőzött, két idős halott

Koronavírus: 24 új fertőzött, két idős halott

Látványos újdonságok érkeztek a Zoomba

Látványos újdonságok érkeztek a Zoomba