szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Látványos kísérletben mutatták be amerikai kutatók, hogy az egyes arcmaszkok mennyire hatékonyak a fertőzések elleni harcban. Az eredmény több szempontból is érdekes.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Ha arcmaszkot viselünk egy járvány idején, nagyban csökkenthető annak az esélye, hogy mi is elkapunk valamilyen kórságot. E gyakorlatot betartva pedig másokat is védhetünk - ezt alighanem mindenki tudja, sokan azonban mégsem hisznek a szakembereknek.

Részben ezért végzett el egy érdekes kísérletet a Floridai Atlanti Egyetem (FAU), melyben egy próbababa, egy ködkamra, lézerfény, továbbá mesterségesen előállított köpet (azaz a tüsszentéskor/köhögéskor keletkezett mikrocseppek segítségével) igyekeztek bemutatni, mennyit is ér egy jó arcmaszk.

A LiveScience oldalán is bemutatott kísérlet eredménye sokatmondó: gyakorlatilag minden arcmaszk képes lecsökkenteni azt a távolságot, amennyit a köpet “utazhat”, ha kikerül az ember szájából. A maszkok anyagát nézve viszont komoly eltérés mutatkozik a megtett távolságok közt.

A szakemberek azt találták, hogy a maszk nélkül tüsszentő/köhögő embertől akár 3,7 méterre is eltávolodhat a váladék. Az egyszerű fejkendők szintén nem túl hatékonyak: ha ilyenben köhög/tüsszent valaki, a nagyobb részt láthatatlan cseppek

1 métert is megtehetnek.

A pamut, többrétegű szájmaszkok ezzel szemben nagyon jól védenek, a köpet általában csak néhány centire jut el. A pormaszkok is hatásosnak tűnnek, a cseppek itt mindössze 20 centiméterig jutottak a köhögő baba fejétől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!