szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzetközi piacon már öt éve elérhető, hozzánk viszont csak most jutott el a YouTube gyerekbarát verziója. A fejlesztés ingyenes.

Magyarországra is kiterjesztette a 3-12 éveseknek szóló, YouTube Kids nevű szolgáltatását a videomegosztó. Az újdonságon belül kifejezetten gyerekeknek szánt tartalmak és csatornák böngészhetők, emellett a videónézésre fordítható idő is szabályozható. (Ennek lejárta után a videózás egyszerűen véget ér.)

A YouTube Kids főbb funkciói közé tartozik még a szülői felügyelet, amellyel folyamatosan ellenőrizhető, milyen videókat néznek a legkisebbek. A szolgáltatás egyszerű webböngészőből, de játékkonzolokról, mobilról és táblagépről is elérhető - ez utóbbiakhoz androidos és iOS-rendszerű kliens is készült.

A YouTube Kids érdekessége, hogy a magyarországi kiadás képes előre sorolni a magyar videókat. Ami a kategóriákat illeti: a netezők négy fül közül, a Műsorok, a Zene, a Felfedezés és a Játék nevű listákból választhatnak, attól függően, milyen videókat néznének. A tartalmak reklámok nélkül jelennek meg a szolgáltatásban. (De a hirdetések a rendes változatból is kiirthatók, itt mutattuk meg, hogyan.)

A szolgáltatás abban is eltér a "nagy" YouTube-tól, hogy ennek használatához nem kell Google-fiókot regisztrálni a gyermeknek. Fontos az is, hogy közönség nem tud tartalmat feltölteni, sem kommentelni egy felvétel alá, az app kizárólag egy dologra jó:

videókat nézni.

A fejlesztés eddig csak a nemzetközi piacon volt elérhető (ott ráadásul elég régóta, legalább öt éve), ám most hozzánk is megérkezett. A késlekedés ellenére a szolgáltatás magyar verziója semmivel nem lett kevesebb, ugyanazok a funkciók találhatók meg benne, mint azokban a kliensekben, amelyek máshol évek óta használhatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!