szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mesés élet reményében ment Nigériába egy amerikai nő, ám rövid idő után kiderült: megvezették. Egy jól ismert facebookos csalás áldozata lett.

Több mint egy évig élt fogolyként egy nigériai hotelszobában egy amerikai nő, miután egy helyi férfi szerelmet vallott és házasságot ígért neki a Facebookon, ha elutazik hozzá az afrikai országba – írta az ügyről a BBC. A nő nem ismerte a férfit, a közösségi oldalon találtak egymásra.

A férfi a jól ismert facebookos csalást használta, hogy becsapja áldozatát: azt állította, hogy politikai menekült, pénze azonban nincs, hogy elutazzon és megszökjön a rendszer elől. A nőnek megesett a szíve a csalón, és elment hozzá Nigériába.

Önt is furcsa katonák jelölgetik a Facebookon? Ne csodálkozzon, inkább óvakodjon

Néhány ezer forinttal, rosszabb esetben milliókkal is megrövidíthetik áldozataikat azok az internetes szélhámosok, akik elsősorban a magányos, barátra vagy társra vágyó nőket célozzák. Mutatunk egy beállítást, amit még ma érdemes bekapcsolnia a Facebookon, hogy esélye se legyen a csalóknak.

Az afrikai hatóságok szerint a férfi gyakorlatilag a rabszolgájává tette a nőt, akitől minden pénzét elvette. Még a bank- és hitelkártyájához is hozzáférést szerzett, hogy elmaradt adósságait rendezze, illetve vásárolgasson magának.

A hatóságok szerint a Chukwuebuka Obiaku nevű férfit végül egy civil közreműködésével sikerült elfogni, és megmenteni a karmaiba került nőt. Az érintett összesen 16 hónapot töltött egy szobába zárva, mire kiszabadították.

A nigériai rendőrök szerint az országban "dolgozó" kiberbűnözők változatos módon verik át áldozataikat, és a legtöbbször a Facebookon csapnak le. Mára ki is alakult egy jelenség, amit "419-es átverésnek" neveztek el a szakértők. Ez napjainkban az egyik leggyakoribb online átveréses bűncselekmény.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melyik is a leggyorsabb Tesla jelenleg? – videó

Melyik is a leggyorsabb Tesla jelenleg? – videó

Fehérorosz elnökválasztás: Rátámadtak a BBC orosz nyelvű szolgálatának újságíróira Minszkben

Fehérorosz elnökválasztás: Rátámadtak a BBC orosz nyelvű szolgálatának újságíróira Minszkben

Görögországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma

Görögországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma