szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több napon át karbantartást végez a navigációs rendszere mellett elsősorban óráiról ismert Garmin, miután több rendszerét, köztük néhány gyártósort is megfertőzött egy zsarolóvírus.

Az elmúlt órákban számos szolgáltatását leállította a Garmin – írja a ZDNet. Egy zsarolóvírus ugyanis az amerikai cég belső hálózatához és a termelést irányító néhány rendszerhez is hozzáfért, majd titkosította az azokon található fájlokat.

A vállalat a hivatalos Twitter-oldalán jelentette be, hogy a következő napokban a károk enyhítésére karbantartási munkálatokat végeznek, ami miatt több szolgáltatás is szünetelni fog. A leállás érinti a cég hivatalos weboldalát, a felhasználói adatok szinkronizálását lehetővé tévő Garmin Connect szolgáltatást, a repüléshez szükséges adatbázisát, valamint néhány ázsiai gyártósort is.

Mivel a karbantartás a telefonos ügyfélszolgálatot is érinti, így egy ideig sem e-mailben, sem telefonon, sem szöveges üzenetben nem lehet majd elérni a vállalatot.

A támadás nemcsak az átlagos felhasználókra jelentette a szolgáltatás kiesését. Több kisgépes pilóta is arra panaszkodott, hogy nem tudták letölteni a Garmin repülési adatbázisát a cég által készített, a repülőgépeken használt navigációs rendszerhez. Sőt, még az az alkalmazás is leállt, amely a járatok ütemezésére és tervezésére szolgál.

A ZDNet úgy értesült, a céget a WastedLocker nevű zsarolóvírussal támadták meg az ismeretlen hackerek, ezt az információt azonban egyelőre nem erősítette meg a vállalat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: "Akkor az Kossuth Lajos-élmény volt"

Doku360: "Akkor az Kossuth Lajos-élmény volt"

Szabadságvesztést kért az ügyészség a balatonakali nádirtókra

Szabadságvesztést kért az ügyészség a balatonakali nádirtókra

A nizzai merénylet újabb gyanúsítottjait vették őrizetbe

A nizzai merénylet újabb gyanúsítottjait vették őrizetbe