szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Recorded Future kiberbiztonsági cég szerint a kínai RedDelta nevű hackercsoport követhetett el összehangolt támadást több egyházi intézmény ellen.

A Reuters és a The New York Times beszámolója szerint a kínai hackerek hozzáfértek Vatikán hálózatához. A szakértők állítják, több jel is arra utal, hogy a kínai kormány állhat mögöttük.

Az amerikai Recorded Future kiberbiztonsági cég jelentése szerint a támadók ezúttal egyházi célpontokat támadtak meg, amelyek között ott volt a Vatikán és a katolikus hongkongi egyházmegyéje is. A szakemberek szerint a támadásokat a RedDelta néven ismert csoport hajtotta végre.

©

Az akciót 2020 májusában kezdték meg, akkor, amikor a Vatikán és Kína a 2018-as történelmi megállapodás megújításáról kezdtek el tárgyalni. A katolikus egyház kínai működésének feltétele az volt, hogy Kína beleszólhasson az egyház vezetésébe és a püspökök kinevezésébe.

A RedDelta akciója a szakemberek szerint arra volt jó, hogy Kína megtudja, milyen pozícióból tárgyal vele az egyház. A megállapodást elvileg 2020 szeptemberében újítanák meg. Nem mellesleg: a hongkongi egyházmegye a városállam függetlenségi törekvéseit is támogatta, így valószínűleg erről is többet szeretett volna megtudni a távol-keleti rezsim.

©

A The New York Times beszámolója szerint az akció során a támadók megszerezték a vatikáni leveleken használt hivatalos fejlécet, majd egy ilyen dokumentumot elektronikus formában küldtek el Hongkonba, hogy adathalász trükkel szerezzék meg a célpont adatait. Azt nem tudni, hogy egy ügyesen elkészített másolatot, vagy egy meghackelt eredeti dokumentumot küldtek-e el a kiberbűnözők.

A Vatikán egyelőre nem szólalt meg az ügyben, Kína viszont már kijelentette, hogy semmi közük az akcióhoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhalasztják a szeptemberre tervezett POSZT-ot is a koronavírus miatt

Elhalasztják a szeptemberre tervezett POSZT-ot is a koronavírus miatt

Koronavírus-gyanú miatt felfüggeszti istentiszteleteit a Hit Gyülekezete

Koronavírus-gyanú miatt felfüggeszti istentiszteleteit a Hit Gyülekezete

Döntött a tiszti főorvos: sárga kategóriába kerül Spanyolország

Döntött a tiszti főorvos: sárga kategóriába kerül Spanyolország