szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 25 évnyi munka után sikerült összeállítani az emberi agy digitális atlaszát, ami megmutatja, hogyan épül fel a legfontosabb szervünk.

Elkészült az emberi agy első háromdimenziós digitális atlasza, a Julich-Brain, amelyet a Science című tudományos folyóiratban mutattak be.

Az európai Emberi Agy Projekt (HBP/Human Brain Project) keretében elkészült atlasz csaknem 250 strukturálisan különböző agyterületet mutat be, amelyeket 10 emberi agy elemzése alapján határoztak meg a kutatók. Ehhez több mint 24 ezer rendkívül vékony keresztmetszetet digitalizáltak, illesztettek össze háromdimenzióssá és térképeztek fel a szakemberek.

©

Mikroszkóp alatt jól látszik, hogy az emberi agy egyértelműen megkülönböztethető területekre oszlik. Ezek a területek az idegsejtek eloszlásában és sűrűségében, valamint a funkciójukban különböznek egymástól.

A németországi Jülich Kutatóintézet igazgatója és a Düsseldorfi Egyetem professzora, Katrin Amunts szerint a digitális agyatlasz egyrészt segíteni fogja az agyi képalkotással kapcsolatos tanulmányok eredményeinek pontosabb interpretálását, másrészt az agy egyfajta Google Earth-ének alapjául szolgálhat.

Az atlasz megszületéséhez több mint negyed évszázadnyi kutatómunkára volt szükség. Többtucatnyi szakértő dolgozott egyebek között az agyterületek közötti határvonalak meghatározásán.

Az eredmények szerint az egyes agyterületek mérete és elhelyezkedése eltérő a különböző agyakban. A kutatók különösen nagy eltéréseket tapasztaltak a Broca-terület – az emberfélék agyának motoros beszédközpontja – esetében, míg a látással elsődlegesen összefüggő agyterület jóval egységesebbnek tűnt.

A Julich-Brain atlasz éppen ezért az egyes régiók valószínűsíthető elhelyezkedését és formáját adja meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
363 forint felett egy euró

363 forint felett egy euró

Felfüggesztette a NOVIS Biztosító termékeinek forgalmazását a szlovák jegybank

Felfüggesztette a NOVIS Biztosító termékeinek forgalmazását a szlovák jegybank

Hogyan ébreszthetjük fel a motivációnkat?

Hogyan ébreszthetjük fel a motivációnkat?