szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) szerint minden olyan eszköz, ami képes internetre kapcsolódni, potenciális veszélyforrás lehet a felhasználókra nézve. Arra is adtak néhány tanácsot, szerintük mit kellene tenni a biztonságunk érdekében.

Az NSA által közzétett útmutatásában azt tanácsolta az amerikai Védelmi Minisztérium munkatársainak, hogy kapcsolják ki a helymeghatározást a mobiljukon, mert annak engedélyezése biztonsági kockázatot jelent. Az NSA szerint emellett a Bluetooth és a wifi se legyen bekapcsolva, ha nem muszáj, mert az is potenciális veszélyforrás lehet.

Bár az útmutatás belső felhasználásra készült, az NSA szerint a fent említetteket biztonsági okokból nemcsak az állami alkalmazottaknak, hanem minden felhasználónak meg kellene fogadnia.

Egy mobiltelefon használata – már maga a bekapcsolás is – helyadatokat kezd el küldeni, amikor az eszköz csatlakozik a mobilhálózatra

– idézi az NSA útmutatását a The Hill. A szolgáltató képes nyomon követni a felhasználókat, ami bizonyos esetekben jól jöhet – például, ha egy vészhívásról van szó –, ám többnyire veszélyes. Ám illetéktelenek akár a szolgáltató rendszerét támadva, akár egyszerűbben, a készülékre juttatott rosszindulatú alkalmazás segítségével képesek lehetnek bárkit lekövetni.

Az ügynökség azt is kiemelte: tévedés azt gondolni, hogy a GPS kikapcsolásával elmúlik a veszély, a helyadatok ugyanis – igaz, valamivel pontatlanabbul – a wifi és a Bluetooth használatával is monitorozhatók, az alkalmazások és weboldalak pedig ki tudják találni a tartózkodási helyet. Az pedig teljesen mindegy, hogy milyen készülékről van szó: mobilról vagy épp valamilyen IoT-eszközről, ha be vannak kapcsolva, potenciális veszélyforrásnak tekinthetők.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azt már tudjuk, mi nem védi meg az öreg kutyákat az elbutulástól

Azt már tudjuk, mi nem védi meg az öreg kutyákat az elbutulástól

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

A Surface Duo után szabadon: ilyen lehetne a Microsoft Surface Solo

A Surface Duo után szabadon: ilyen lehetne a Microsoft Surface Solo