szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple Safarija már régóta csak a fődomaint mutatja a böngésző címsorában, hogy a felhasználó véletlenül se kattintson gyanús oldalakra – vagy ha ilyen honlapon van, gyorsan tudatosuljon benne. Ehhez hasonló újdonság érkezik a Google Chrome böngészőbe is.

A többi böngészőfejlesztőhöz hasonlóan a Google is folyamatosan új funkciókkal bővíti szoftverét, hogy a felhasználók biztonságban internetezhessenek. Az igyekezet ellenére azonban előfordulnak támadási kísérletek, melyek egyik leggyakoribbja az adathalászat: a kiberbűnözők ilyenkor az eredetire nagyon hasonlító URL-t készítenek, abban bízva, hogy a felhasználó majd rákattint.

Utóbbi jelenséggel a Google is tisztában van, ezért a Chrome 86-os kiadásába egy érdekes újdonságot építenek: a böngésző csak az eredeti, biztonságos domainneveket fogja mutatni, ahelyett, hogy a teljes és hosszú URL-címeket kiírná. A Google azt reméli – az Apple Safarijában egyébként most is megtalálható – fejlesztéstől, hogy a felhasználók képesek lesznek különbséget tenni az átverés miatt készített webcím és a lerövidített, valódi domainnév között.

A hosszabb URL-cím teljesen viszont nem tűnik el, a felhasználók utólag, a lap betöltése után is megnézhetik majd, ha a címsor fölé viszik az egerüket. Az újdonság használata pedig nem lesz kötelező, akinek nem tetszik, kikapcsolhatja.

A fejlesztést első körben tesztjelleggel aktiválja a Google, így közlésük szerint a felhasználók csak egy bizonyos részénél jelenik majd meg. A Chrome 86-os kiadása szélesebb körben idén októberben válhat elérhetővé.

Ha máskor is tudni szeretne a Chrome új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napokig tarthat a helyreállítás az újfehértói vonatbaleset után, új menetrendet vezettek be

Napokig tarthat a helyreállítás az újfehértói vonatbaleset után, új menetrendet vezettek be

Hamarosan a teljes felsőoktatásban kiépül a pártállami rendszer

Hamarosan a teljes felsőoktatásban kiépül a pártállami rendszer

Daciák és Ladák helyett Alfa Romeókat tervez a sztárdesigner

Daciák és Ladák helyett Alfa Romeókat tervez a sztárdesigner