szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Órákra le kellett állítani a határátkelést Argentínában, miután az ország bevándorlással foglalkozó hatóságát zsarolóvírus-támadás érte.

Zsarolóvírussal támadták meg az argentin bevándorlási ügynökséget – írja a Bleeping Computer. A probléma következtében az ország összes határátkelője leállt, ez pedig órákig tartó kiesést okozott a határátlépésben.

A gondot a NetWalker nevű vírus okozta. Az augusztus végén bekövetkezett támadás célzott volt, kifejezetten a bevándorlással foglalkozó hatóságot érintette. (A vírus mögötti csapat állítólag nem támad kórházakat és magánszemélyeket, kimondottan nagyobb szervezetekre "vadászik".)

Úgy tudni, hogy a vírust irányító csapat nemcsak zárolta az adatokat, hanem el is lopta. A kollektíva azzal fenyegetőzik, hogy közzéteszi a szenzitív információkat, ha az argentin kormány nem fizeti ki az azokért kért – ma már – 4 millió dolláros váltságdíjat.

A NetWalker zsarolóvírus mindössze öt hónap alatt legalább 25 millió dollártól, azaz több mint hétmilliárd forinttól fosztotta meg a felhasználókat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Zoltán Tech

Túszul ejtett emlékek

A személyes emlékek az otthoni felhasználók esetében gyakran legértékesebb adatokat, a családi fotó- vagy videógyűjteményt jelentik. Amely egyre többször célpontja a zsarolóvírusok (ransomware-ek) terjesztőinek. Miközben ezek a magánszemélyeket érintő esetek is egyre gyakoribbak, mégsem tömegesek annyira, hogy komoly biztonságtudatossági fejlődést tapasztaljunk. A Garmin-eset viszont az eddigieknél is több átlagember figyelmét hívta fel az évek óta tomboló zsarolóvírus jelenségre. Ami egyébként korántsem mondható újdonságnak.

Egész Amerikát átszabhatja Trump az új főbíró jelölésével

Egész Amerikát átszabhatja Trump az új főbíró jelölésével

Meghalt a Gore-Tex megalkotója

Meghalt a Gore-Tex megalkotója

Nem rázta meg a járvány a drogkereskedelmet

Nem rázta meg a járvány a drogkereskedelmet