szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igazán termékeny az alábbi ransomware: mindössze öt hónap alatt legalább 25 millió dollártól, azaz több mint hétmilliárd forinttól fosztotta meg a felhasználókat.

Miközben a világjárvány miatt sorra dőlnek be egész iparágak, a NetWalker nevű zsarolóvírus-változat igen jól teljesít. Túszul ejti a számítógépeket (elérhetetlenné teszi a rajtuk tárolt adatokat), majd bitcoinban kéri a váltságdíjat. Az elmúlt öt hónapban dollármilliókat sikerült így összeszednie. Ezt a számot a McAfee derítette ki: március 1. és július 27. között 2795 bitcoint tudtak lekövetni ezen tranzakciókban, és ez a becslések szerint 25 millió dollárt jelent.

A rosszindulatú program információmintája
©

A korábban Mailto néven emlegetett ransomware egyébként folyamatosan frissül. Eredeti verziójában még e-mail üzenetekkel szabadította fel a felhasználó gépét, most viszont már beillesztett „biztonsági kódot” használ, amelyet a felhasználónak a Tor-védett webhelyen kell alkalmaznia. Miután megfizette a váltságdíjat, a Tor webhely elküldi az áldozatnak a dekódoló alkalmazást, amely hozzáférhetővé teszi az összes titkosított fájlt. A NetWalker mögött álló csapat egyébként még a tavalyi év végén jelezte, hogy elsősorban nagyobb szervezeteket támadnak, és nem magánszemélyeket, illetve azt is közzétették, hogy a világjárvány idején nem támadnak meg kórházakat.

A McAfee részletesen bemutatja weboldalán a NetWalker ransomware működését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felgyújtottak egy embert Bangladesben az iszlám szent könyveinek megsértése miatt

Felgyújtottak egy embert Bangladesben az iszlám szent könyveinek megsértése miatt

7-es erősségű földrengés rázta meg az Égei-tengert, többen meghaltak

7-es erősségű földrengés rázta meg az Égei-tengert, többen meghaltak

Gyurcsány volt kabinetfőnöke végleg otthagyta pálinkacégét

Gyurcsány volt kabinetfőnöke végleg otthagyta pálinkacégét