szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2025 májusára érheti el a Marsot az az űrszonda, amely egy 4 és egy 8K-s kamerát is visz majd magával. A Mars egyik holdjáról, a Phobosról még mintákat is hozna magával a szerkezet.

Különleges ötlettel rukkolt elő a japán űrügynökség (JAXA), valamint Japán közszolgálati műsorszolgáltató szervezete, a Japan Broadcasting Corporation (NHK). A két fél egy 4 és egy 8K-s felbontásban rögzíteni képes kamerát fejleszt, amelyeket néhány éven belül a Marshoz küldenének majd el – számolt be róla a Parabolic Arc.

A tervek szerint a két eszköz a vörös bolygóról, valamint annak holdjairól készítene majd felvételeket. Ezeket természetesen a Földre sugározná vissza, ami egyfelől segítene a tudósoknak, hogy pontosabb képet kapjanak az ottani környezetről, másfelől pedig a repülési adatokkal összegyúrva árulkodna arról, miként viselkedett a szonda a küldetés során.

Az eszközt a tervek szerint 2024-ben indítanák útnak, és 2025 májusára érné el a Marsot. A JAXA szerint ott nemcsak felvételeket készítene, de le is szállna a Phobosra, hogy aztán mintákat gyűjtve az egység visszatérjen a Földre.

A küldetéssel mindkét fél jól jár: a JAXA pontosabb képet kaphat a Mars múltjáról és jelenéről, az NHK pedig olyan tartalmat kínálhat az ügyfeleinek, amilyet egyetlen más televíziós társaság sem.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Emmi megerősítette, kiszámlázzák a tartozást a TB-adósoknak

Az Emmi megerősítette, kiszámlázzák a tartozást a TB-adósoknak

Szijjártó elismerte, hogy járt a Bodri borászatnál, ahol a helikoptert fényképezték

Szijjártó elismerte, hogy járt a Bodri borászatnál, ahol a helikoptert fényképezték

Csak egy-két napot nyerhetnek a két teszttel a karanténosok

Csak egy-két napot nyerhetnek a két teszttel a karanténosok