szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ír adatvédelmi biztossal történt csörte miatt a Facebook azzal fenyegetőzik, hogy ha nem engednek neki a szabályozók, akkor elhagyja az európai piacot. Mondani könnyű, meglépni óriási veszteséggel járna.

Ha az ír adatvédelmi hatóság megtiltja a Facebooknak, hogy az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba továbbítsa, úgy a vállalat kénytelen lesz felhagyni tevékenységével az európai piacon – ezt maga a Facebook közölte. A fenyegetésnek is beillő üzenet előzménye, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) júliusban érvénytelenítette az USA és Európa közötti adattovábbítás ezzel foglalkozó megállapodását, az úgynevezett Privacy Shieldet.

A Facebook a begyűjtött felhasználói adatokat – beleértve az Európában összegyűjtött csomagokat – a kezdetektől fogva Amerikában dolgozza fel. Az adatgyűjtés fontos tevékenysége a cégnek: ezen adatok elemzése által teszi lehetővé a hirdetői számára, hogy többnyire személyre szabott (célzott) hirdetésekkel bombázzák a felhasználókat. A magyarul adatvédelmi pajzsnak nevezett megállapodás felborításával viszont megszűnhet az Európa és Amerika közti adatáramlás lehetősége (így pedig a feldolgozás folyamata is), amely üzleti szempontból komoly hátrányt okozhat a Facebooknak.

A vállalat természetesen nem hagyta annyiban dolgot, és megtámadta az ír adatvédelmi hatóság adatexportálási tiltását. Azért ott lépett a vállalat, mert a Facebook európai adatközpontja itt található, a megállapodás végrehajtása pedig eleve a tagállami hatósághoz tartozik – ez esetben az írhez.

A Facebook beadványában elfogultsággal érvelt, hogy miközben más amerikai cégek is gyűjtenek adatokat Európában, az uniós szabályozók csak a Facebookot szemelték ki. Emellett közölték: ha nem sikerül dűlőre jutni, úgy nem tudják, hogyan biztosíthatnák szolgáltatásaik, köztük az Instagram európai működését. A Facebook persze aligha fogja beváltani fenyegetését, ahhoz ugyanis túl sok pénz vándorol innen hozzá: a cég bevételének durván negyede Európából származik. Ha ez egyik pillanatról a másikra eltűnne, az drasztikus hatással lehetne a Facebook-papírok értékére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre több sportoló van a külügy körül, és egyre titokzatosabb, mit csinálnak

Egyre több sportoló van a külügy körül, és egyre titokzatosabb, mit csinálnak

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

A diákok szerint vírus támadta meg az SZFE honlapját

A diákok szerint vírus támadta meg az SZFE honlapját