szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint ezer, kisebb-nagyobb vállalat határozta el, hogy egy ideig nem adnak fel hirdetést a Facebookon, hogy ezzel kényszerítsenek ki változást a közösségi oldalon. A cég által közölt számokon azonban ez meg sem látszik.

Minden várakozást felülmúlt a Facebook 2020 második negyedévi teljesítménye. A cég által kiadott pénzügyi jelentés alapján úgy tűnik, sem a koronavírus-járvány, sem pedig a közösségi oldal ellen indított bojkott nem rázta meg a vállalatot, sőt, a nehézségek ellenére még növekedni is tudtak.

Az adatsor alapján egyrészről újabb csúcsra emelkedett a Facebookot aktívan használók száma. Ezek szerint azok, akik naponta legalább egyszer használják a közösségi oldalt, már 1,785 milliárdnyian vannak. Mindez azt jelenti, hogy három hónap leforgása alatt 51 millióval lett nagyobb a közösség. Ez ugyan lassabb növekedési ütem, mint amit az előző negyedévben produkált a cég, de ne felejtsük el: az év első három hónapjában pörgött fel világszerte a koronavírus-járvány, ami az embereket (önkéntes) karanténba száműzte.

©

Még többen vannak azok, akik havonta legalább egyszer belépnek a közösségi oldalra. Ilyen felhasználóból 2,701 milliárd van, ami +98 millió embert jelent április és június között. Az előző negyedévben ez a gyarapodás +105 milliós volt.

©

A fenti számoknál sokkal beszédesebb, hogy mekkora bevétele volt a Facebooknak a hirdetésekből 2020 második negyedévében. A cég által közölt adatok szerint ez az összeg 18,321 milliárd dollár, ami több szempontból is igen beszédes eredmény.

Egyfelől ez az utóbbi 9 negyedév második legjobb eredményének számít. 2019 utolsó három hónapjában sikerült csak ennél többet összekalapoznia a vállalatnak, egész pontosan 20,736 milliárd dollárt. Az adatokból kiderül az is, nemcsak az előző év azonos időszakához képest produkált 10 százalékos növekedést a vállalat, de a koronavírus-járvány utáni hónapokban ismét sikerült erősödnie a cégnek. 2020 első negyedévében még "csak" 17,440 milliárd dollár volt a reklámbevétel.

©

A mostani eredményt ráadásul úgy sikerült összehoznia a Facebooknak, hogy közben

több mint ezer kisebb-nagyobb hirdető kezdte el bojkottálni a vállalatot.

Az Egyesült Államok legismertebb, antiszemitizmus és rasszizmus ellen küzdő szervezete, az Anti-Defamation League (ADL) azért állt ki a Facebook ellen, mert szerintük a cég nem lép fel elég határozottan Donald Trump gyűlöletkeltő bejegyzései, valamint az álinformációk terjedése ellen. Az ADL arra buzdította a cégeket, hogy ne hirdessenek se a közösségi oldalon, se pedig az Instagramon.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között a Verizon, az Unilever, a Disney, a PlayStation és a The Coca-Cola Company is. Ehhez képest a Facebook lényegében meg sem érezte a dolgot.

Hogy a bojkott lecsengése után – több vállalat csak júniusra hirdette meg az akcióját – miként fog alakulni a Facebook bevétele, nem tudni, de valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a következő hónapokban további emelkedés várható. Ebbe valószínűleg az Egyesült Államokban tomboló koronavírus-járvány szólhat csak bele. Ugyanakkor nem árt azt sem megjegyezni: Amerikában az idei az elnökválasztási év, így jó eséllyel az utolsó két negyedévben rendesen felpörög majd a Facebook kasszája.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenegy új koronavírus-fertőzöttet találtak, egy beteg elhunyt

Tizenegy új koronavírus-fertőzöttet találtak, egy beteg elhunyt

Az első villany-Porsche autópályán is legyorsulja a Teslákat

Az első villany-Porsche autópályán is legyorsulja a Teslákat

Csökkentenék a fényszennyezést Németországban, hogy védjék a rovarokat

Csökkentenék a fényszennyezést Németországban, hogy védjék a rovarokat