szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben jelentősen visszaesett az okostelefon-vásárlási kedv, az eszközök átlagos eladási ára a legtöbb fontos piacon megemelkedett.

A globális okostelefon-piaci nagykereskedelmi átlagos eladási ár (ASP) 10 százalékkal nőtt 2020 második negyedévében, összevetve az előző év hasonló időszakával (egyedül Latin-Amerika kivétel). A kiszállítások viszont 23 százalékkal csökkentek. Az okostelefon-ipar bevétele 15 százalékkal esett vissza az említett negyedév során – áll a CounterPoint Research legújabb jelentésében.

Kínában volt a legnagyobb a növekedés (13 százalékos), ott most az átlagos eladási ár 310 dollár. Észak-Amerikában 7 százalékos növekedés mellett ez az érték 471 dollár, míg az európai egyszázalékos növekedés 291 dolláros átlagárat hozott.

©

Az áremelkedés magyarázata az lehet, hogy a globális értékesítéscsökkenés ellenére a prémiumkategóriás eszközök továbbra is keresettek, ezeknél a telefonoknál csak 8 százalékos visszaesést mértek. A járvány gazdasági hatása a prémium szegmens potenciális felhasználói bázisára kisebb volt, mint más ügyfélszegmenseknél. Ezt jelzi a prémium kategória legnagyobb szereplője, az Apple termékei iránti kereslet is. Míg a nagy gyártók többségének csökkent a 2020 második negyedévére vonatkozó szállítása, addig az Apple-é három százalékkal nőtt, az iPhone-bevételnél pedig kétszázalékos növekedést könyvelhettek el 2019 hasonló időszakához képest.

A CounterPoint szerint vírusjárvány miatti kényszerű otthonmaradás fokozta a mobiltelefonoktól való függőséget: az otthoni munkavégzés, az otthoni tanulás, a játékok, a szórakozás és az egyéb tartalomfogyasztás különböző mértékben zajlott a mobiltelefonokon. Ez arra ösztönözte a fogyasztókat, hogy frissítsék készülékeiket a jobb felhasználói élmény érdekében.

Az árak növekedéséhez az 5G-képes telefonok is hozzájárultak. A vizsgált negyedév során az 5G-s eszközök a teljes szállítás 10 százalékát tették ki, miközben a teljes bevétel 20 százalékát hozták. Ez persze érthető, hiszen a jelenlegi 5G-eszközök nagy része a prémium szegmensbe tartozik. A legtöbb ilyen okostelefont egyébként Kínában értékesítették.

Mindeközben az olcsó telefonok iránti kereslet nagyon visszaesett. A szakemberek szerint erre az a magyarázat, hogy a belépőszintű eszközöket általában személyesen vásárolják, és sok üzlet zárva volt a koronavírus-járvány miatt.

Összességében tehát az alacsonyabb árszintű eszközök iránti kereslet csökkenése a járvány okozta gazdasági hatások és a kiskereskedelmi bezárások miatt, a prémium szegmens rugalmassága, valamint az 5G értékesítés növekedése (különösen Kínában) magyarázza az eladási átlagár növekedését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hónapra bezárnak az iskolák Szlovákiában

Egy hónapra bezárnak az iskolák Szlovákiában

Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait

Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel