szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elon Musk szerint a Neuralink nevű cége által fejlesztett agy–számítógép interfész lehetővé teszi majd, hogy a mostaninál jóval gyorsabban tudjuk közölni a gondolatainkat.

Néhány évvel ezelőtt még őrült ötletnek tűnt, hogy az emberi agyat számítógéppel kapcsoljuk össze – úgy, mint a Matrixban –, mára azonban, ha lassan is, de egyre biztosabban lépeget a tudomány ebbe az irányba. Elon Musk Neuralink nevű cégével legutóbb augusztus végén hallatott magáról, amikor bemutatott egy cyberpunk malacot. Olyat, aminek számítógép van az agyára kötve.

A baud (bód) egy mértékegység, ami azt mutatja meg, egy másodperc alatt mennyi jelet lehet továbbítani. A 300 baud azt jelenti, másodpercenként 300 jelet továbbítottak. Ha ezek mindegyikén 4 bit adatot találni, akkor az adatátviteli sebesség 1200 bit/s.

Bár a technológiát jelenleg csak sertéseken tesztelik, Musk a The New York Times-nak arról beszélt, szeretné, ha a megoldással felpörgethetné az emberi kommunikációt. Úgy fogalmazott, az ember jelenleg egy nagyjából 300 baudos modem, ami csak nagyon lassan képes közölni az információt.

Musk szerint mivel már most is folyamatosan használjuk a mobilunkat, a számítógépünket és a közösségi oldalakat, az agyba ültetett chip nem hozna túl nagy változást az életünkbe. Szerinte, ha valaki meghal, a lényéből egy darab ezeken az eszközökön/fiókokon keresztül fennmaradhatna.

A Neuralink atyja szerint az elsődleges cél továbbra is a különböző betegségek kezelése, ám idővel a bármely célú emberi kommunikációt is gyorsíthatná az eszköz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Külön adásrészt szántak Orbán kinevetésére a német köztévén

Külön adásrészt szántak Orbán kinevetésére a német köztévén