szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jövőbeni Hold-missziók segítése érdekében jobb/gyorsabb kommunikációs csatornákat létesít a NASA. Az egyiket a Nokiával építik ki, odafönt.

A világ egyik legnagyobb telekommunikációs vállalatát, a hálózatépítésben továbbra is nagy játékosnak számító Nokiát választotta a NASA arra a munkára, melynek célja, hogy 4G LTE-s hálózat létesüljön a Hold felszínén. Az Holdra való visszatérést célzó Artemis-projekthez tartozó feladatot 14,1 millió dollárért végezheti el a finn gyártó. A munka határideje nem ismert.

Az Artemis a NASA ambiciózus holdprogramja, amely során női és férfi űrhajósok lépnek majd égi kísérőnk déli pólusára, hogy előkészítsék a terepet a 2030-as évekre tervezett (emberes) marsutazásokhoz. A küldetésnek 2024-ig kell megvalósulnia, számos tudományos, illetve üzleti partner bevonásával. Mivel az űrhajósokra is rengeteg munka vár, a NASA a kommunikáció megkönnyítése érdekében gyors és stabil internet-hálózatot építettet ki az égitesten – a már említett Nokia részvételével.

A Földön működő LTE-s hálózatok alkalmasak nagyfelbontású videós tartalmak sugárzásához (így például videochatre) is, hiszen jóval gyorsabb adatátvitelű technológiáról van szó. Hogy a Holdon létesítendő megoldás is használható lesz-e ilyesmire, egyelőre nem tudni, a kapcsolat technikai részleteiről (úgymint a sebesség) nem osztottak meg részleteket.

A holdi internethez azért választották a 4G-s technológiát, mert azt könnyebb kiépíteni, szemben például a bonyolultabb 5G-vel.

Az Engadget szerint a Nokiának ez a második holdi internetprojektje: 2018-ban a Vodafone-nal és a német PTScientists csoporttal együtt belevágott egy kísérletbe, hogy az égitesten létesített LTE-hálózattal sugározzon nagyfelbontású videókat a Holdról, de ez végül nem tudott megvalósulni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rogán Antal helyett Gulyás Gergely felügyeli az Esterházy-kastély működtetését

Rogán Antal helyett Gulyás Gergely felügyeli az Esterházy-kastély működtetését

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Mit jelent a kereszténység számára a test?

Mit jelent a kereszténység számára a test?