szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négy év múlva újra amerikai űrhajós léphet a Hold felszínére, de ehhez feszített tempót kell tartaniuk a NASA mérnökeinek. Az űrügynökség most elárulta, melyek lesznek a kulcsmomentumok a programban.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

A NASA tavaly jelentette be az Artemisz programot, és rögtön el is árulta, mikorra szeretné elérni, hogy újra ember – egy férfi és az első nő – lépjen a Hold felszínére. Ezek szerint a célt 2024-re szeretné elérni az amerikai űrhivatal, amit hallva több szakértőnek is elkerekedett a szeme, mondván, ilyen rövid határidővel ez nem biztos, hogy teljesíthető. Az űrügynökség ezt máshogy látja, és most közzé is tette az Artemisz-misszió pontos forgatókönyvét.

A 70 oldalas dokumentum (PDF) szerint a valaha készített legerősebb hajtómű, a Space Launch System (SLS), valamint az Orion űrhajó hamarosan teljes egészében elkészül – ezek alapvető kellékei lesznek a Holdat célzó missziónak.

©

Az űrügynökség tervei szerint 2021-ben és 2022-ben landolhatnak majd az első olyan kereskedelmi szállítmányok a Hold felszínén, amelyekkel már előkészítik az űrhajósok érkezését. Két cég összesen 16 eszközt és műszert visz majd az égitestre. Emellett egy miniműholdat is elindítanak majd 2021-ben, amely a Hold körül keringve szolgáltat majd igen hasznos adatokat a Gateway nevű "feltételes megálló" későbbi működéséhez.

©

Ezzel párhuzamosan megindulnak az első, egyelőre ember nélküli tesztrepülések a Hold felé, hogy lássák, minden rendben működik-e a technikával. 2023-ban már űrhajósokkal indulna el az SLS és az Orion tesztje, hogy végül aztán 2024-ben éles küldetésben érjék el az asztronauták a Holdat.

©

Az elképzelések szerint a Viper nevű jármű is eljut a Holdra, már 2023-ban. Egy évre rá az segíti majd az űrhajósok közlekedését a felszínen, és teszi lehetővé, hogy a landolás helyszínétől távolabb is vizsgálatokat tudjanak végezni az asztronauták.

©

Persze ahhoz, hogy ezt az ütemtervet taratani lehessen, az is kell, hogy minden teszt rendben menjen, és ne jöjjön közbe egy baleset – például az Orion megsemmisülése. Egyetlen hiba is évekkel csúsztathatja a menetrendet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erős földrengés volt Alaszkában, szökőárriadót rendeltek el

Erős földrengés volt Alaszkában, szökőárriadót rendeltek el

December 15-ig fogadják el a lejáró diákigazolványokat a MÁV-nál és a Volánnál

December 15-ig fogadják el a lejáró diákigazolványokat a MÁV-nál és a Volánnál

37 méteres Nazca-macskára bukkantak Peruban

37 méteres Nazca-macskára bukkantak Peruban