szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A novemberi frissítéssel érkezhet egy hasznos funkció a Microsoft Teamsbe: mesterséges intelligencia segíthet abban, hogy kiszűrődjenek a háttérzajok a beszélgetések során.

Úgy tűnik, még egy jó darabig megmarad sok helyen a home office, azaz az otthonról történő munkavégzés. A videokonferencia programok sokat segítenek ebben, pláne, ha folyamatosan új képességekkel ruházzák fel ezeket, mint ahogyan azt a Microsoft is teszi a Teams esetében.

A redmondiak ezúttal a háttérzajokkal próbáltak valamit kezdeni, hiszen mégis csak kínos, ha a kollégákkal beszélgetve folyamatos kutyaugatás, mikrofonprobléma, tollkattogás zavarja a diskurzust. Éppen ezért egy olyan mesterségesintelligencia-alapú zajcsökkentő rendszert fejlesztettek saját belső megbeszéléseik felhasználásával, ami elnémítja a háttérzajokat, azaz a konferenciák során a kollegák csak az érintett felhasználó hangját hallják.

A zajcsökkentés elemzi a felhasználó hangadatait, majd neurális hálózatokat használ a beszédjel megtartására és a zaj kiszűrésére. Némi zajcsökkentés már eddig is volt a rendszerben, a mostani azonban jóval fejlettebb ennél. A felhasználó még a zajcsökkentés mértékét is beállíthatja, és akár teljesen elnyomhatja a háttérzajt.

Az újdonság – figyelt fel a Windows Latest – már felkerült a Microsoft ütemtervére. Azt még nem tudni pontosan, hogy a szolgáltatás mikor kerülhet bevezetésre az általános vásárlói és oktatási ügyfelek számára, azonban az ütemterv szerint néhány felhasználónál már a következő hónapban megjelenik.

Annyit azért nem árt tudni, hogy az említett funkció állítólag csak az asztali alkalmazásra érkezik (Windows 7, Windows 8.1, Windows 10), de persze nem lennénk meglepve, ha utána a többi platformot is ellátná a Microsoft ezzel a valóban hasznos funkcióval.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!