szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kártékony zsarolóvírust fejlesztő csapat úgy gondolta, bebizonyítják, hogy nem is annyira rosszszándékúak. Nemes célokra adakoztak tehát, azonban nem biztos, hogy a kiszemeltek el is fogadhatják az adományt.

Nagyjából tízezer-tízezer dollárnyi adomány érkezett bitcoinban nemrégiben két nonprofit szervezethez, a Children Internationalhez és a The Water Projecthez. Az előbbi a rendkívüli szegénységben lévő gyermekek megsegítésével foglalkozik, az utóbbi célja pedig az, hogy segítse a tiszta vízhez való hozzáférést Afrika szubszaharai térségében.

Ami a meglepő, az a feladó „személye”, ugyanis a zsarolóvírusok területén tevékenykedő Darkside nevű csoportról van szó. A Darkside – írja a ZDNet – klasszikus "nagyvadvadász", azaz kifejezetten a nagyvállalati hálózatok után megy, titkosítja az adataikat, és óriási váltságdíjat követel. Ha az áldozatok nem fizetnek, a csoport kiszivárogtatja a megszerzett adatokat egy, az internet sötét részén működő portálon.

„Bármilyen rossz véleménnyel is vannak rólunk, örömmel tudatjuk, hogy segítettünk valakinek megváltoztatni az életét" – jelezték még két adományuk igazolásának kifüggesztése mellett. Ez a „sajtóközlemény", ahogyan a csoport nevezi, hasonlít egy augusztusban közzétetthez, amelyben a csoport megígérte, hogy nem titkosítja a kórházak, iskolák, egyetemek, nonprofit szervezetek és a kormányzati szektor fájljait.

©

A ZDNet azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy korai lenne örülni az adományozásnak, ugyanis a két nonprofit szervezet feltehetően nem tudja megtartani az „adományt”, mivel törvényellenes a bűncselekmény eredményeként kapott pénzeszközök elfogadása és felhasználása. A Children International egy közleményben ezt már meg is erősítette.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Piacra dobják az olaszok a 2,1 millió forintos elektromos miniautót

Piacra dobják az olaszok a 2,1 millió forintos elektromos miniautót

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot